Nytår 2020

733

Vi lakker mod enden af et ret specielt år og siden der er mange af os, der kommer til at være i mindre grupper, måske bare 1-2 personer i år, så har jeg også tænkt det med ind i mine forslag til årets nytårsmenuer. Jeg kommer også med et par forslag til hvad man evt. kunne drikke til, men det vil selvfølgelig også afhænge af hvilken menu man ender med at sammensætte.

Snacks

Det er altid hyggeligt at starte med lidt snacks til velkomstdrinken.

Man kan holde det helt enkelt med fx nogle hjemmelavede jordskokchips og et par crostinier med lidt god pate eller nogle soltørrede tomater og lidt parmesanost. Måske en krydret hummus med grøntsagsstænger og nogle chips.

Hvis det gerne må være lidt tungere, så kan man også overveje at lave et par arancini (fritterede risottokugler med mozzarellaost i midten) eller måske gå en lidt mere mandig vej med nogle baconsvøbte løgringe.

Et sidste forslag kunne være at lave et lille (eller et stort) snackbræt med ost, pølse og alt muligt andet lækkert. Jeg har skrevet en længere guide om hvordan sådan et kan sammensættes og man hvis man vælger at gå all out og bare lave et overdådigt bræt, så behøver man sådan set ikke lave andet mad.

Forretter

Supper

Mange vælger at starte med en suppe og er man til det, så kan jeg diske op med en lille omgang luftig blomkålssuppe eller en klar baconbouillon med lidt hvidløgsstegte svampe. Baconboullion gør sig også rigtig godt som en lille mellemret. Til blomkålssuppe ville jeg nyde en fadlagret hvidvin eller nogle pink bobler. Baconboullionen med svampene vil gøre det godt med det meste, men her ville jeg nok vandre over i nogle fadlagrede bobler – gerne en chardonnay.

Kantereller stegt med hvidløg og persille i baconbouillon

Salat

Hvis man er på budget eller bare gerne vil starte aftenen med lidt grønt, så er mine serranoskåle med grønt et godt forslag. Denne her ret vil også gøre det rigtig fint som mellemret, hvis man kører 4 retter, da den er meget let og har fokus på grønt. Her ville jeg nok holde mig til nogle ret friske hvidvine – fx en sydafrikansk chenin blanc.

Asparges og spidskål i parmaskåle Fotograf: Rochelle Coote

Fisk

Hvis der skal fisk på bordet, så har jeg en dejlig opskrift på limemarineret laks med granatæblekerner. Den er frisk, syrlig og let at lave og kan laves i alle portionsstørrelser, så den gør sig også rigtig godt til en mindre nytårsaften. Til denne her ret ville jeg servere en ret frugtig rose og ikke en hvidvin. Jeg har en ide om i år også at prøve at lave jomfruhummersalat med en jordbærvingerette, men siden retten kun er på tegnebrættet, så har jeg desværre ikke en opskrift klar til jer endnu. Måske næste år!

Limemarineret laks. Fotograf: Rochelle Coote

Kød

Hvis man har besluttet sig for at der bare skal en masse kød på bordet eller måske serverer torsk eller hummer til hovedret, så har jeg selvfølgelig også et par forslag til forretter med kød. Mine ultralette carpaccioruller eller hvis man har mod på en smule mere arbejde i køkkenet, så tatar med hjemmelavede jordskokchips, estragoncreme og fritterede kapers. Begge de her retter kan bære en del forskelligt, men jeg ville nok vælge pink bobler til carpaccioen og gå all-out med en fed fadlagret blanc de blanc champagne til tataren.

Hovedretter

Så kom vi til aftens stjerne! Men hvad skal der på bordet? Jeg er selv en kødglad pige, så jeg vil foreslå jer kødretter. Ribeye eller entrecotebøffer er selvfølgelig gode muligheder, hvis man tænker mindre selskaber, men der er bestemt også andre muligheder. Hvis I er 2-3 personer, hvad så med en stor luksus côte de boeuf? 1-2 personer kan fx også nyde en himmelsk Teres Major eller virkelig flotte sig med en Chateaubriand. Hvis der skal kalv på bordet, så har jeg også nogle vildt lækre opskrifter på sauce til det (se sauce afsnittet længere nede). Eller hvad med at dele en lille lammeculotte eller lammemørbrad? Er man mere på budget, så kan en god flat iron steak altså også sagtens klare kårene og smage skønt 😉

Vinene til kommer selvfølgelig også meget an på tilbehøret, men som en grundregel, så går man ikke galt med en fyldig rødvin til kød – og måske en lidt lettere en til lamsebamsen. Hvis man går bearnaise eller sauce choron (essentielt en bearnaise med lidt tomatpure – den er også fantastisk til skalddyr btw), så kan man med fordel også tage sig en god flaske bobler til hovedretten. En solid flaske kan sagtens spille op til kødet og give modspil til den meget fede sauce.

Tilbehør

Tilbehøret. Puha. Man skal være innovativ hvert eneste år og det er sgu ikke altid det går lige godt. Jeg husker et år med en rodfrugtsmos i lag, der ikke blev specielt vellykket. Heldigvis er det gået bedre de fleste andre år 😉

Hasselback kartofler er lidt en favorit herhjemme – også til nytårsaften. De går især godt med kødet, hvis du vælger at smide en bearnaise på bordet. Fyldte tomater er måske også lidt gammeldags, men de er stadig lækre. Hvis du har mulighed for at sous vide, så er sous videt gule beder og gulerødder også superlækker spise. Skal det se ud af noget og være lidt sjovt, hvad så med nogle gulerodsroser? SIdste år udskiftede jeg gulerødderne med rødbeder og fik nogle meget dramatiske rødbederoser.

Jeg ynder også at lave broccolisalat med de samme ingredienser som den klassiske bønnesalat, men hvor de enten dyre friske eller frosne slatne bønner er udskiftet med små sprøde buketter af broccoli – og hvem kan ikke lide en salat med bacon i? 😉

Sauce eller smør – eller begge dele?

Ok, den overskrift er en anelse selvmodsigende, for selvfølgelig kommer jeg til at lave en sauce – om det bliver en portvinssauce, en hurtig rødvinsauce eller en bearnaise ved jeg ikke endnu. Men godt hjemmerørt smør har også sit at sige. Jeg er for det meste ikke den store fan af blåskimmelost, men blue cheese butter kan være ret fantastisk på en bøf – og især en aften som i år, hvor vi måske er lidt mere lowkey med maden, så er en stor beskidt bøf med godt smør og nogle kartofler med bearnaise måske ikke den dummeste ting til 😉

Hvis man vælger at lave kalv, så kan en god urtecreme eller en peberfrugtssauce også være super lækre.

Desserterne

Og så kom vi til det søde og i år, om vi er to eller 10, så snakker vi om portionsanrettede desserter. Så jeg vil fokusere på mine panna cotta opskrifter – Jeg har et par stykker 😉 Panna cotta betyder egentlig bare kogt fløde og hvis du synes at det lyder tung, well, så tager du ikke fejl. Jeg foretrækker derfor også at parre mine panna cottaer med nolge friske gelér, så det ikke føles helt så overvældende. En anden dessert jeg vil fremhæve er min succes fra sidste år, hvor jeg sous videt ananas med lidt mynte og serverede det med en lækker hjemmelavet is.

De fleste af de her retter ville jeg foreslå vin til. En rigtig god ice wine med masser af frugtnoter ville være skønt til alle de desserter, hvor frugten er dominant – Min Irish cream og mint chokolade panna cotta vil faktisk have det bedre med en rigtig god kop kaffe eller espressomartini 😉

Natmaden

Bliver der behov for natmad i år? Det skal jeg ikke gøre mig klog på, men her får I min opskrift på hjemmelavede luksus hotdogs alligevel!

Luksus hotter med det hele

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Luk
Madentusiasten © Copyright 2021. All rights reserved.
Luk