Tatar er noget af jeg virkelig elsker at få ude i byen, men jeg har været en anelse tøvende med at lave det derhjemme. Hvorfor ved jeg egentlig ikke – Det er jo legende let og tager ingen tid!
Skal du lave den ypperligste scoremiddag, så er tatar og fadlagrede bobler (100% chardonnay) ikke et dumt sted at starte 😉
Groft sagt, kan man sige at tatar kommer i 3 afskygninger; Maskinhakket, fint håndhakket og skrabet – Jeg spiser alle 3 slags med glæde, men her første gang jeg lavede det herhjemme, så blev det maskinhakket fra slagteren. Og ligemeget hvilken slags tatar du er til, så skal det være lavet med godt kød. Når du spiser råt, så skal du spise godt!
Jeg køber selv ofte fra Kødbilen Lyngby, når de annoncerer at de har friskhakket en portion 🙂
Ovenpå tataren kom jeg nogle jordskokchips, lidt estragoncreme, nogle syltede rødløg, syltede svampe og friterede kapers – og et par blade estragon. Du synes måske at det lyder lidt overvældende, men bare rolig. Det er rigtig let at lave og med undtagelse af de syltede ting, så er det meget hurtigt – Og der er ingen, der siger at man ikke kan nøjes med mindre. Det er faktisk en smule overkill at jeg både brugte syltede svampe og syltede rødløg, men nu kunne jeg 😉
De syltede rødløg havde jeg lavet på forhånd – Jeg er altid glad for at have et lille glas stående i køleskabet, men de syltede svampe var ikke hjemmelavede denne gang. Jeg købte dem fra Mie, den flinke ejer af Mies Deli, som jeg nogle gange står på marked sammen med.
Hvis jeg skulle servere denne ret som hovedret, så ville jeg nok gå op til 200 g kød per mand (måske lidt mere), lave dobbelt op af estragonmayo’en og en omgang gode ovnstegte fritter.

Tatar med jordskokchips
Ingredients
Selve tataren
- 300 g oksemørbrad eller inderlår (maskinhakket, fint håndhakket eller skrabet)
- lidt god olivenolie
- 1 spsk grov dijonsennep
- 1 drys piment d’espelette (alm. god paprika kan også gøre det – kan ellers undlades)
- flagesalt (noget af det gode)
- friskkværnet peber
Jordskokchips
- 3 jordskokker
- 1-2 dl smagsneutral olie
- salt
Estragoncreme
- ½ dl mayo (meget gerne hjemmelavet)
- 1 håndfuld frisk estragon
- 1-2 tsk hvidvinseddike
Friterede kapers
- 2 spsk kapers
- 1 dl smagsneutral olie
Instructions
Tatar
- Rør kød, sennep, paprika og olivenolie let sammen og smag til med salt og peber
Jordskokchips
- Rens jordskokker og skær dem i fine skiver på et mandolinjern.
- Varm olien op i en lille gryde. Test om olien er varm nok ved at stikke en en jordskokskiverne ned i. Når det begynder at boble, så er olien klar.
- Friter halvdelen af jordskokkerne til de begynder at skifte farve. Det tager få minutter. Kom dem over på køkkenrulle for at tørre, mens du laver den anden halvdel. Kom den sidste halvdel på køkkenrullen og drys med salt.
Estragonmayo
- Finthak estragon, bland med mayo og smag til med hvidvinseddike.
Friterede kapers
- Lun olie i en lille gryde. Test om olien er varm nok med en tændstik eller en rest jordskok. Friter kapers i ganske kort tid – det tager kun 30-60 sekunder. Tør på køkkenrulle.
Anretning
- Anret tataren på 2 tallerkener og top med mayo, syltede rødløg, syltede svampe (hvis du har dem), jordskokchips og friterede kapers.