Vitello Tonnato er en af de forretter, der altid frister, når jeg ser den på menukortet – og jeg er åbenbart ikke den eneste. De fleste af mine italienske bekendte nævner den som deres absolutte favorit blandt antipasti.
Hvis du ikke kender retten, består den af tyndtskåret, koldt kalvekød dækket med en cremet dressing med tun og/eller ansjoser. I min version holder jeg det simpelt: en dressing af tun på dåse, citronsaft, kapers og mayonnaise – smagt til med salt og peber. Historisk set var det mere almindeligt at bruge ansjoser fremfor tun, og i moderne danske opskrifter ser man ofte lidt creme fraiche i dressingen, så den får et mere mousset udtryk.
Jeg har dog aldrig helt kunnet få mig selv til at lave et stykke kalv kun for rettens skyld … men jeg er bestemt ikke for fin til at lave en lidt for stor steg, når jeg har gæster, og så mæske mig med Vitello Tonnato i dagene efter 😋
I denne udgave brugte jeg en rest kalveroastbeef, men kalvecuvette er også et oplagt stykke kød at bruge – og hvis du ikke har kalv, kan ko sagtens bruges i en håndevending. Bare det er pinkt og lækkert.
Det er en forret, der både føles elegant og overraskende nem – perfekt til en lun sommeraften med et køligt glas rosé eller som den lidt frække restemad til kæresteaften.
Vitello Tonnato
Ingredienser
- 300 g koldt kalvekød
- 40 g rucola sådan cirka
- 2-3 tsk kapers til drys kan udlades
- godt brød
Dressing
- 150 g tun i vand
- ½-1 citron, saften heraf
- 2 tsk kapers
- 3 spsk mayonnaise
- salt og peber efter smag
Sådan gør du
- Dræn tun og blend med saften fra den ½ citron, kapers og mayo til du har en rimelig glat dressing. Smag til med salt, peber, citron og kapers.
- Skær dit kalvekød i fine skiver og anret på tallerkener eller et flad til hele bordet.
- Kom dressingen udover kalven og drys med rucola. Afslut evt. med ekstra kapers.
- Server med godt brød og en kølig vin. Jeg foreslår en god rose.