Fransk løgsuppe

2.3K

Jeg elsker klassisk fransk løgsuppe – og det er jeg rimelig sikker på at jeg ikke er alene om. Der er en grund til at den her suppe har eksisteret i en eller anden form siden Antikken. Den er lækker, let at lave og super billig.

Så snart dagene begynder at blive længere og koldere, begynder jeg at tænke på løgsuppe.

Selvom de fleste er enige i grundingredienserne – løg, fond, brød og ost – så er der mange variationer. Jeg foretrækker fx at bruge hønsebouillon, mens andre sværger til okse- eller grøntsagsbouillon. Nogle siger hvidvin, andre siger portvin (jeg er lidt flabet og siger begge) og nogen mener at der slet ikke skal vin i suppen, men det indrømmer jeg at jeg ikke helt synes spiller. Så ryger en af smagsprofilerne for mig og alkoholen fordamper jo i madlavningsprocessen.

Jeg synes at balsamico runder suppen smukt af med syre og sødme og er klart et must for at få den rigtige dybde. Prøv det og se om jeg ikke har ret 🙂

I forhold til osten, så er der bred enighed om at ost med en lille smule nøddesmag og en god smelteevne er vejen frem. Emmentaler og Gruyere er de ofteste brugte, men mange sværger også til Comte, da det var hvad der blev brugt, da retten blev “genopdagede” i 1960’erne i USA. I engelske udgaver af suppen, så er det ikke udsædvanelige at se folk bruge en modnet hvid Cheddar. Jeg hælder selv personligt til en god mellemklasse Emmentaler, men jeg har lavet suppen med stor succes med den billige fra Netto uden at nogen brokkede sig 😉

Fransk løgsuppe

En skøn ret til de kolde aftener
Antal 4 personer
Forb. tid 20 min
Tilb. tid 1 t
Samlet tid 1 t 20 min

Ingredienser

Løgsuppe

  • 750 g løg helt alm. løg er det normale at bruge men du kan sagtens smide et par rødløg eller skalotteløg med i mikset, hvis du har et par der skal bruges
  • 2 fed hvidløg
  • 25 ml portvin jeg bruger selv primært tawny i madlavning, men hvad du har der er åbent. Sherry kan også bruges
  • 50 ml hvidvin
  • 1 L hønsebouillon okse- eller grøntsagsbouillon kan også bruges
  • 25 ml balsamico
  • 3-4 laurbærblade
  • 5-8 sorte peberkorn
  • 1 tsk tørret timian
  • smør
  • evt. lidt alm. sukker

Ostebrød

  • olivenolie
  • daggammelt flute
  • godt med Emmentaler eller Gruyere

Sådan gør du

Løgsuppe

  • Skær løgene i tynde skiver. Sauter dem i rigeligt smør indtil de bliver brune og karamelliserer. Det kan godt tage 30-40 min.
  • Hak hvidløgene fint og lad dem sautere med de sidste 5 min.
  • Tilføj hvidvin og portvin og lad det simre i et par minutter. Tilsæt bouillon og balsamico. Kom laurbærblade, peberkorn og timian i en tepose, slå knude på og ned i gryden med den.
  • Lad suppen simre i ca. 30 min. Tag teposen op og smag suppen til med peber og balsamico. Hvis suppen er lige en tand for skarp, så prøv at komme en lille smule sukker i for at runde den af.

Ostebrød

  • Skær brødet i skiver, hæld lidt olivenolie på og rist dem i ovnen ved 180 grader til de er gyldne. Hvis dit brød allerede er ret tørt, så kan du springe det her trin over.
  • Brødet lægges oven på suppen i skåle, der kan tåle at komme i ovnen, kom rimeligt revet ost på brødet og gratiner suppen i ovnen ved 220 grader til osten er smeltet og har fået lidt farve.
Ret: Forret, Hovedret, Suppe
Køkken: Fransk
Keyword: Billig mad, Gourmet på budget, Løg, Løgsuppe

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Hvor meget kunne du lide opskriften?




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Luk
Madentusiasten © Copyright 2021. All rights reserved.
Luk