Selvom tomatsæsonen er overstået, kan jeg stadig plukke friske chilier i drivhuset, og mine habaneroer begynder stille og roligt at modne (de få, jeg får i år – jeg har haft bedre held med aji’erne).
Jeg har altid haft et blødt punkt for ananas-habanero sauce, fordi jeg elsker, hvordan det søde, syrlige og stærke komplementerer hinanden.
Saucen blev i denne omgang lavet med ananas, peberfrugt, lime, et kys af ingefær og et godt skud styrke – sød, syrlig og med lidt temperament (lidt som en vis madentusiast 😉).
Jeg tilføjede også en lille håndfuld frisk koriander til saucen til allersidst for et lille ekstra pust af friskhed, men hvis koriander ikke er din ting, så kan det fint udlades.
Jeg brugte en kombination af chilier: 1 lemon habanero, 2 aji lemon, 2 aji mango og 1 aji ananas. Hvis du ikke dyrker dine egne chilier, så kan 3 almindelige habaneroer gøre tricket. Husk, at du altid kan tage noget af varmen ved at fjerne kerner og lameller fra chilierne.
Der er en god portion syre i saucen, da den skal kunne holde sig. Så hvis du ved, du får den brugt inden for kort tid, kan du sagtens nedjustere mængden af eddike. Vær dog opmærksom på, at chilien så også vil komme mere kraftigt igennem, da eddiken tager toppen af capsaicinen.
Den er fantastisk til alt fra tacos og kylling til grillretter – og så giver den et strejf af sommer, selv midt i november. 🌞
Ananas-chili sauce
Ingredienser
- 450 g frisk ananas i tern
- 3-6 chilier (jeg brugte lidt blandet fra drivhuset) kan erstattes med 3 alm. habanero
- 1 gul peberfrugt
- 1 lille stykke frisk ingefær ca. 2 cm
- Saften fra 1 lime
- 1 dl hvidvinsedikke evt, mindre, hvis saucen ikke skal holde så længe
- ½ tsk salt
- 1 tsk honning kan udlades
- En lille håndfuld frisk koriander kan udelades
Sådan gør du
- Skær ananas og peberfrugt i tern. Hak chilierne groft (med eller uden kerner og lameller alt efter hvor stærk du vil have saucen). Riv ingefæren fint.
- Kom ananas, peberfrugt, chili, ingefær, lime, salt og edikke i en gryde. Start evt. med halvdelen af edikken, men husk at jo mindre edikke i den færdige suace, jo kortere kan den holde sig.
- Lad det simre ved middel varme i 10–15 minutter, til alt er mørt.
- Blend det hele til en glat sauce med en stavblender og smag til med edikke og honning.
- Tilsæt koriander og giv saucen en tur mere med stavblenderen.
- Hæld saucen varm på skoldede flasker. Luk dem straks.
- Opbevar i køleskab. Saucen kan holde sig i mindst 3–6 måneder.
Noter
- Fjern kerner og lameller fra chilierne, hvis du vil have en mildere sauce.
- Brug handsker, når du håndterer stærke chilier – især habanero!
- Saucen smager fantastisk til tacos, kylling, grillretter eller rørt i mayo som dip.
- Saucen kan fryses.