Det er ved at være påske, solen kigger så småt frem og traditionerne siger at vi skal spise lam. Jeg lavede ved denne tid sidste år en helt igennem fantastisk farseret lammekølle, men jeg glemte selvfølgelig at få taget billeder af det, så den opskrift må I vente på.
Hvad jeg derimod har er en super opskrift på en lækker, lækker, lækker lammeburger – og det er jo også helt i orden, hvis man bare skal hygge lidt ved grillen og ikke holde den store fest 🙂
En af mine faste samarbejdspartnere er gårdbryggriet, Det Våde Får. Som navnet antyder så er det en gård med får, så jeg har haft rig mulighed for at smage godt med lam og får de seneste par år. Hvilket er en virkelig god ting, da min søde mor (der ellers er rimelig altædende) virkelig ikke kan lide lam, så jeg fik det sjældent, mens jeg voksede op. Voksne mig er dog kommet efter det 😉
Når det kommer til hakket lammekød, så tænker folk typisk enten på Kebab eller Shepherd’s Pie, men en god lammeburger kan altså også noget!
Så hvad synes jeg at der skal i en lammeburger?
Lad os starte med kødet. Jo højere en fedtprocent, jo bedre, så det ikke tørrer ud på grillen. Hakket lammekød fås typisk med 10-12 eller 18-20% fedt. Du kan få gode resultater med begge, men vælg den ekstra fede, hvis du vil være på den sikre side. Som du kan se på billederne, så lavede vi nogle rimeligt store burgerbøffer i denne omgang. Det kan være lidt svært at gabe over og er ikke altid det letteste at styre på grillen, men ofte får du en mere saftig bøf, hvis du lader den have en lille smule højde.
Derefter er der bollen. Personligt, er jeg stor fan af hjemmelavede kartoffelboller, men en god briochebolle eller bare en old school brugerbolle kan bestemt også gøre tricket.
Og så er fyldet. Der er nogle, der vil behandle en lammeburger på samme måde som en alm. burger og det kan man også sagtens. En ordentlig lammebøf gør det helt fint med en skive cheddar og kecthup og sennep, meeeeen så kunne man jo lige så godt lave burgeren med hakket oksekød.
Så i min ultimative lammeburger er der fetacreme, lidt sprød iceberg, den saftige bøf, en ordentlig tzatziki, syltet rødløg, semi-dried tomater og lidt chilisauce, hvis du kan lide det lidt spicy. Jeg har også nogle gange skåret lidt chilimarineret hvidløg i skiver og kommer i. Det er heller ikke dumt.
Jeg har opskrifter liggende på både syltede rødløg og semi-dried tomater, men du kan finde begge dele i din lokale brugs til meget rimelige penge. Min personlige favorit chilisauce til grillkød består af en god chilipasta (den du kan købe hos din lokale tyrkiske grønthandler) blandet op med olie for at gøre det mere flydende. Chilipastaen er også fantastisk at lave en hurtig chilimayo med.
Opskrifterne på tzatziki og fetacremen kommer jeg med her.
Min ultimative lammeburger
Ingredienser
Bøfferne
- 800 g hakket lammekød
- Friskkværnet salt og peber
Fetacreme
- 180 g feta eller en fetalign. ost
- 80 g cream cheese
- 2-3 spsk olivenolie
- 1-2 tsk citronsaft
- lidt revet citronskal
- evt. lidt friskkværnet peber eller chiliflager
Tzatziki
- 2 dl græsk yoghurt
- 1-2 fed hvidløg
- 2 tsk olivenolie
- evt. lidt hakket dild
- salt og peber efter smag.
Resten
- 4 gode burgerboller se links til opskrifter i teksten
- ½ lille hakket iceberg eller anden sprød salat
- syltet rødløg se link til opskrift i teksten
- semi-dried tomater se link til opskrift i teksten
- En god chilisauce, hvis du kan lide det lidt spicy
Sådan gør du
Fetacreme
- Kom det hele i en foodprocesser (hold lidt igen med olivenolie og citronsaft) og blend indtil cremen er glat og lækker. Smag til med olie, saft og peber/chili.
Tzatziki
- Skræl agurken og flæk den på langs. Skrab kornene ud med en ske.
- Riv agurken groft og knug det væreste af saften af med hånden over en si. Hvis du har tålmodigheden til det, så kan du drysse med lidt salt og lade agurken sidde i 10 min. og så knuge det igen. Jeg er dog ikke så tålmodig, så jeg plejer at folde 4 lag køkkenrulle og knuge det revne agurk i det med det samme. Så er det meste af væksen væk.
- Bland med yoghurt, hvidløg og olivenolie. Lad tzatzikien stå i ca 15 minutter og smag herefter til med salt og peber.
Bøfferne
- Form dine bøffer, så de er 1-1½ cm bredere end dine boller. Husk at de svinder meget på grillen.
- Når din grill er godt varmet op (200-250 grader), så kom bøfferne på grillen på direkte varme. Læg låget på grillen og vent i ca. 4 minutter. Det er ca hvor langt tid det tager for bøffen at udvikle en lækker og karamelliseret overflade, så den let slipper grillen (tyndere bøffer kan du evt. pensle med lidt olie, så de slipper grillen efter kun 1-2 minutter). Det er god ide med en timer, da det er let at bluve distraheret.
- Vend bøffen og set timeren igen til 4 minutter. Efter de samlede 8 minutter kan du lige trykke lidt på bøffen for at føle hvor fast den er. Vi går efter medium bøffer, så de stadig er en lille smule pink i midten.
- Grill dine boller, så de lige får lidt varme og saml dine lækre lamsebamse burgere!