Jeg har hørt om kartoffelboller fra flere sider og folk har hyldet dem som de bedste burgerboller. Jeg elsker briocheboller, men de her er muligvis bedre! Bløde, lækre og klart nogle af de bedste burgerboller, jeg har bagt!
At bruge kartofler i brød gør det mere luftigt, blødt og saftigt. Det er i samme stil som at bruge rødbeder eller gulerødder i kager for at gøre dem saftige. Og det fungerer virkelig godt!
Man skal mishandle sin kartoffelmos ved at blende den hårdt til den er lind og klistret og det vil føles forkert at behandle sine kartofler sådan, men det er nødvendigt, så al den dejlige stivelse fra kartoflerne kan blive fordelt jævnt i dejen.
Boller fryser ret fantastisk. Jeg laver derfor en stor portion af gangen, så jeg har til noget tid. Man skal bare tø dem op på køkkenbordet og så er de klar til brug.
Jeg kan også varmt anbefale at lave pølsebrød ud af dejen. Det kan blive til 10 store eller 12 mellem pølsebrød!


Kartoffelboller
Ingredients
- 200 gram kartofler
- 30 gram smør
- 200 ml sødmælk
- 1 æg
- 20 gram gær
- 1½ tsk salt
- 1 spsk sukker
- 500 gram hvedemel
- 1 æg til pensling
- 1-2 spsk sesamfrø
Instructions
- Skræl kartoflerne og skær dem i mindre stykker. Kog i usaltet vand i 15-20 min til møre.
- Kom kartoflerne i en skål og tilsæt smør. Blend kartoffelmosen til den bliver helt glat og klistret. Ja, det vil føles HELT forkert at behandle de stakkels kartofler sådan, men det er vigtigt og du må ikke springe punktet over.
- Lun mælken i mikroovnen i 20-30 sek. til den er fingerlun. Opløs gæren i mælken og tilsæt æg, sukker og salt.
- Tilsæt kartoffelmosen og rør godt rundt. Tilsæt mel og ælt til dejen samler sig. Dejen vil være rimelig klistret, men det skal den også være.
- Kom dejen på et meldækket bord og vend den, så den er helt dækket af mel og formet som en kugle. Lad hvile under et viskestykke i 30 min.
- Del dejen i 12 stykker. Hvis du vil have lidt større boller, så kan du nøjes med 10.
- Form boller til kugler ved at trække dejen indunder sig selv, så du får en spændt 'bold' – læg dem med foldningen nedad på en plade med bagepapir. Lad dem efterhæve i 30 min.
- Forvarm ovnen til 170 grader varmluft (190 grader alm.)
- Pisk ægget til pensling sammen med lidt koldt vand og pensl bollerne godt. Drys med sesamfrø.
- Bag bollerne i ovnen i 18-20 minutter til de er gyldne og lyder hule, når man banker på dem. Lad dem køle godt af på en rist.