Jeg har aldrig lært at drikke kærnemælk, men når det kommer til madlavning og især bagværk, så kan det være direkte guddommeligt. Kærnemælk er en af de simpleste måde at sørge for at ens boller, brød eller kage forblive saftigt og lækkert i flere dage.
Jeg bruger det fx i scones og i en god school kanelkage.
Disse boller kan bruges til både morgenmad, frokost og som eftermiddagsboller med et tykt lag tandsmør, de er meget lette at lave og de kan holde i flere dage. Okay, hen af dag 4-5, så skal de nok lige en tur forbi brødristeren for at være rigtig lækre, men det er nu også okay for hjemmebag 😉
Kærnemælksboller
Lækre og simple hyggeboller med en god holdbarhed
Ingredienser
- 2 dl kærnemælk
- ½ dl kogende vand
- 25 g gær
- 20 g sukker
- 1½ tsk salt
- 1 æg
- 420 g hvedemel
- 50 g smeltet smør
- 1 æg til pensling
Sådan gør du
- Rør kærnemælk sammen med kogende vand til blandingen bliver lillefingervarm og opløs gæren i blandingen.
- Tilsæt æg, salt og sukker og rør godt rundt. Tilsæt hvedemel og til slut det smeltede smør og ælt dejen godt til en glat og smedig dej. Dejen vil være lidt våd, men husk at melet lige skal have lov til at virkelig optage al væden.
- Dæk dejen til og lad den hæve tildækket i 1 time.
- Vend dejen ud på et meldrysset bord og form den til 10-12 boller.
- Læg bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem efterhæve tildækket i 30 minutter.
- Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag bollerne ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i 15-20 minutter, indtil bollerne er gyldne og gennembagte.
- Lad bollerne køle af på en rist (jeg ved det er svært ikke lige at nappe en).