Sommernachos med majs, radiser og frisk koriandercreme

86

Når jeg siger nachos, tænker du sikkert på den gode klassiker med kylling, ost, salsa, guacamole og jalapeños. Og selvom den variant bestemt har sin plads, så er der altså mange måder at lave nachos på.

For nogle år siden begyndte jeg at eksperimentere med nye versioner – blandt andet mine BBQ okse-nachos og buffalo kyllinge-nachos – men i dag skal vi et andet sted hen. Et grønnere og mere sommerfriskt sted.

Her får du nemlig en opskrift på nachos med masser af sprøde grøntsager og friske saucer – og tro mig, det er lækkert! Perfekt som et let måltid på terrassen eller som en fræk lille snack, mens hovedretten hygger sig på grillen.

Inspirationen kom, da jeg gav en af mine naboer et par chiliplanter, og han kvitterede med en stor pose hjemmedyrket koriander. Det sendte straks tankerne i retning af det mexicanske køkken – som vi begge elsker.

Supermarkederne har netop fået friske majskolber, min have bugner af radiser (som i øvrigt bruges flittigt i mexicansk mad), og jeg havde en rest krydret oksekød i køleskabet. Så jeg blev inspireret til denne ret: Nachos med krydret kød, grillede majs, smeltet ost, forårsløg, radiser, avocado, pico de gallo (frisklavet salsa) og en lima crema med ekstra koriander.

Lima crema er en frisk dressing, typisk lavet med revet limeskal, limesaft, creme fraiche, hvidløg og evt. koriander. Jeg kan godt lide at justere konsistensen med en smule fløde, men det kan sagtens udelades. Og er du en af dem med genvarianten, der får koriander til at smage af sæbe? No worries – du kan sagtens lave en lækker version uden. Prøv i stedet at tilsætte lidt løgpulver eller måske lidt ekstra limeskal for at runde dressingen af.

At tænde grillen bare for at tilberede en majskolbe til nachos er overkill for de fleste af os – også for mig. Jeg grillede en ekstra majs dagen før og gemte den til formålet. Det giver lidt ekstra smag og dybde, men du kan sagtens bruge majs fra dåse. Vend dem hurtigt på en varm pande i lidt smør og evt. et drys chiliflager – det gør en verden til forskel.

Det krydrede kød kan også uden problemer erstattes eller suppleres med sorte bønner, hvis du vil gå den vegetariske vej eller blot strække retten lidt længere.

Sommernachos med majs, radiser og frisk koriandercreme

Servings 2 personer
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Samlet tid 30 minutter

Ingredienser

  • 1 pose tortillachips
  • 200 g kød – fx en rest hakket oksekød eller grillkylling kan erstattes med bønner
  • 1-2 forårsløg
  • 1 majskolbe kan ersattes med dåsemajs
  • smør
  • 150-200 g revet cheddar
  • 4-5 radiser
  • 1 avocado
  • frisklavet pico de gallo se link til opskriften i teksten
  • evt. koriander og limebåde til servering

Lima crema

  • 1 dl creme fraiche 18 % eller 38 %
  • 1-2 spsk piskefløde kan udlades
  • saft og fintrevet skal af ½ lime
  • 1 fed hvidløg
  • 1 stor håndfuld frisk koriander justér efter smag
  • salt og peber

Sådan gør du

  • Forvarm ovn til 200 grader.
  • Skær radiser og forårsløg i tynde skiver og avocado i skiver eller tern.
  • Har du frisk majs, så grill eller rist den og skær kernerne af. Alternativt: brug majs fra dåse og steg dem kort på en tør pande med lidt smør og chili.
  • Fordel tortilla chips i et fad, drys med kød, det hvide af forårsløgene og ost. Top med majs.
  • Sæt fadet i ovnen til osten er smeltet.
  • Top med radiser, det grønne fra forårsløgene, avocado, pico de gallo og lima crema.

Lima Crema

  • Riv limeskal, halvér limen og pres den ene halvdel.
  • Kom alle ingredienser i en minihakker eller foodprocessor.
  • Blend til en ensartet, cremet dressing.
  • Smag til med salt, peber og evt. ekstra lime.
  • Stil gerne på køl i 10-15 minutter før servering – det samler smagen.
Ret: Forret, Hovedret, Snack
Køkken: Mexicansk
Keyword: Farvestrålende mad, Snack, Sommer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hvor meget kunne du lide opskriften?




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Luk
Madentusiasten © Copyright 2021. All rights reserved.
Luk