De fleste af os er stødt på svinekæber, som med lidt kærlighed kan være fremragende spise, men kalvekæber var ikke på min radar, før min slagter, Kødbilen Lyngby, sagde at det var noget jeg skulle prøve. Og så måtte jeg jo prøve det.
Jeg tog til tasterne og kiggede på mange opskrifter. Jeg havde det lidt i baghovedet at jeg gerne ville braisere det i øl. Vi har solid ølkultur og fantastiske mikrobryggerier i Danmark, men på en eller anden måde så er vi kommet fra at bruge øl, når vi laver simreretter og det vil jeg gerne prikke lidt til.
Resultatet blev meget vellykket. Kødet faldt fra hinanden, var fyldt med smag og saucen var super lækker! Det er klart en udskæring jeg skal lege mere med ved lejlighed 🙂
Ølbraiserede kalvekæber
Ingredienser
Kalvekæber
- 400-500 g renset kalvekæber
- 2 gulerødder
- 1-2 løg
- 2 fed hvidløg
- 1-2 pastikker/persillerødder/ 1/4 sellerirod – Hvad du nu lige har
- Evt. 1 porre
- 5 g tørrede karl Johan udblødt i vand
- 100 g blandede svampe fx markchampignoner og shitake
- 3-4 halverede cherrytomater alternativt kan du bruge lidt tomatpure
- 3-4 laurbærblade
- Et par kviste timian
- 1 tsk rørsukker
- ½ l brown ale/abbey ale/stout jeg brugte Jakobsen Brown Ale her, men kunne sagtens have brugt en mere smag
- ½ l kalvefond
- olie
- salt og peber
Tilbehør
- 500 g kartofler
- 250 g gulerødder
- olivenolie
- 250 g markchampignoner
- 2 fed hvidløg
- 1 lille dusk persille
- godt med smør
- salt og peber
- evt. aspargesbroccoli
Sådan gør du
Kalvekæber
- Start med at rense og tjekke kalvekæberne. Den store hinde, der ligger hen over kæben skal fjernes og det samme skal alle større sener. Der findes adskillige gode videoer på nettet, der viser hvordan man klargør svinekæber, der fint kan bruges som instruks.
- Rens og hak alle grøntsagerne til braiseringen.
- Brun kæberne godt i lidt olie og fisk dem op af gryden. Kom lidt mere olie i gryden og svits grøntsager i et par minutter. Kom kæberne tilbage i gryden og tilsæt øllen. Lad det koge i ca. 15 min og tilsæt så fond, timian og laurbærblade. Skru ned for varmen og lad retten simre i 4-5 timer indtil kødet stort set falder fra hinanden. Skum af og til urenheder fra.
- Når du synes at kødet er klar, så tag det op af gryden og si lagen. Kog lagen ind. Smag til med salt, sukker og peber.
Tilbehør
- Forvarm ovn til 200 grader. Skræl kartofler og gulerødder. Skær kartofler i tykke skiver og flæk gulerødder på langs. Vend rodfrugterne med lidt olie og salt. Spred kartoffelskiverne på en bradepande dækket med bagepapir og bag dem i ca. 10 min. Tilføj gulerødder og bag videre i ca 20 min til de alle er gyldne, sprøde og lækre.
- Rens champignoner og skær dem i kvarte. Sauter i smør med presset hvidløg, smag til med salt og peber.
- Genopvarm evt. kalvekæberne i saucen, anret, drys med persille og server med en god øl 🙂