Moussaka med hytteostsauce

646

Jeg ved ikke helt, hvad der sker lige for tiden, men jeg er lidt på et græsk trip. Jeg spiser et ton af tzatziki og marinerer alting i græsk yoghurt, citron og olivenolie 😂

Og så kom jeg til at tænke på moussaka. Nu don’t get me wrong, jeg elsker en klassisk moussaka med en fed bechamelsauce, men det er ikke ligefrem det sundeste. Jeg har før haft held med at bruge hytteostsauce i en lasagne, så jeg tænkte: Hvorfor ikke prøve det med moussaka?

Gør det retten super sund? Nerj, der er stadig godt med olivenolie i, men det gør den noget sundere – Og som en lille bonus bliver den faktisk også glutenfri, fordi der ikke er noget mel i hytteostsaucen. Så lidt win-win, ikke?

Jeg bruger både kartofler og auberginer i min moussaka, men det er en smagssag. Nogle opskrifter bruger zucchini i stedet for auberginer og andre udlader helt kartofler. Et vigtigt trick, jeg har lært, er at salte aubergineskiverne i 10 minutter, før de kommer i ovnen – det gør dem væsentligt mindre bitre. Jeg kommer mine kartofler i retten rå, men hvis du vil forkorte bagetiden, så kan du sagtens forkoge kartoflerne. I en del klassiske opskrifter bliver kartoffelskiverne faktisk ovnbagt sammen med auberginerne, men så ville jeg skulle bruge endnu mere olie og siden vi prøver at lave en lidt sundere udgave af moussaka her, så har jeg også droppet det.

Når det kommer til krydderier, er kanel og allehånde et must. Jeg tilsætter også lidt nelliker og tørret basilikum, hvilket virkelig gør forskellen for mig! Og så kan man næsten ikke bruge for meget peber – jeg er lidt en pebergris, og det samme er min bror, så det ligger nok i generne 😂

Du kan bruge hakket oksekød, hakket lam eller en blanding af de to. Jeg foretrækker selv 50/50. Jeg plejer også at tilsætte en lille smule mælk i kødsaucen – det gør den ekstra blød og lækker, men det kan sagtens udelades. Hvad du dog ikke må springe over, er rødvinen. Den tilføjer så mange smagslag, og alkoholen er fordampet, inden retten er færdig.

En lille note: Jeg synes at jeg fik nok hvid sauce, men jeg vil indrømme at det var lidt til den lave side, så hvis du vil have det tykke lag, vi kender fra den klassiske moussaka, så lav en doblet portion.

Jeg foreslår at servere moussakaen med en frisk græsk salat. Den klassiske kombination af oliven, tomat, agurk, rødløg og feta med en simpel vinaigrette passer perfekt til og balancerer retten med lidt friskhed og syre.

Moussaka med hytteost

En græsk moussaka med et twist – toppet med en let og lækker hytteostsauce
Servings 4 personer
Tilb. tid 2 timer 15 minutter
Samlet tid 2 timer 15 minutter

Ingredients

Kødsauce

  • 500 g hakket okse-/lamkød
  • 2 tsk olivenolie
  • 2 alm. løg
  • 4 fed hvidløg
  • 120 ml rødvin
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk peber
  • 1 spsk tørret basilkum
  • 1 tsk stødt kanel
  • 1/4 tsk stødt nelikker
  • 3/4 tsk stødt allehånde
  • 3 laurbærblade
  • 1 tsk sukker
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 1 spsk tomatpure
  • ½ dl mælk kan udlades

Auberginer og kartofler

  • 2 auberginer
  • 2 spsk olivenolie
  • salt og peber
  • 500 g kartofler

Hytteostsauce

  • 250 g hytteost
  • 2 æg
  • 2-3 spsk revet parmesan
  • 1-2 tsk hakket persille kan udlades
  • ½ tsk muskatnød
  • 1-2 spsk græsk yoghurt kan udlades

Instructions

Kødsauce

  • Hak løg og hvidløg.
  • Varm olie i en gryde og brun kødet godt. Tag det op af gryden og sæt til side.
  • Sauter løg og hvidløg til løgene er blanke. Kom kødet tilbage i gryden.
  • Tilsæt rødvin og lad det simre i et par minutter, før du tilsætter krydderier og sukker. Rør godt rundt og tilsæt så tomater, tomatpure og evt. mælk. Lad saucen simre, mens du forbereder auberginer, kartofler og hytteostsaucen.
  • NB! Det meste af væden skal helst være fordampet før du samler din moussaka, da kartofler og auberginer ikke suger væske til sig på samme måde som pasta i en lasagne.

Auberginer

  • Tænd for ovnen til 190 grader.
  • Skær auberginerne i skiver på 0,5-0,75 cm.
  • Kom dem i en skål med godt med salt og lad dem trække i 10 min. Skyl med vand og dup dem tørre med lidt køkkenrulle.
  • Kom aubergineskiverne på en bageplade og pensel dem med olie. Hvis du har en oliespray, så kan du med fordel bruge den og bruge lidt mindre olie. Kryd skiverne med salt og peber.
  • Bag auberginerne i ca. 20 min (10 min på hver side) til de er let gyldne. Sæt dem til side.

Hytteostsauce

  • Blend hytteost, parmesanost, græsk yoghurt, æg, muskatnød og persille til saucen er glat.

Kartofler

  • Skræl kartoflerne og skær dem i tynde skiver på et mandolinjern.

Samling af moussakaen

  • Kom et tyndt lag kødsauce på bunden af et ovnfast fad.
  • Læg et lag kartofler og herefter et lag af aubergine (brug halvdelen).
  • Læg et lag af kartofler, herefter resten af kødsaucen, endnu et lag af kartofler, den anden halvdel af auberginerne og slut af med hytteostsaucen.
  • Bag i ovnen i 1-1,5 time ved 175 grader til kartoflerne er bløde (dæk evt. moussakaen med stanniol, hvis den begynder at blive for brun).
  • Server med en grøn salat og nyd, nyd, nyd!
Ret: Hovedret
Køkken: Græsk
Keyword: ekstra protein, Familiemad, Hygge, Sund mad

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hvor meget kunne du lide opskriften?




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Luk
Madentusiasten © Copyright 2021. All rights reserved.
Luk