Lasagne

144

Ja, her kommer mit bud på en af de absolut mest omdebatterede retter.
Lad os starte med at slå en ting fast. Rigtig kødsauce tager tid! Hvis jeg nogensinde finder ud af hvem, der bildte danskerne ind at det er noget man kan lave på ½ time, så vil jeg … æhm … ryste min finger meget vred af dem!
Det er altså simremad, så vi snakker 2-3 timer. Nogle vil sige længere, men jeg er for det meste tilfreds efter 2 timer. Når saucen smelter på tungen, så er den klar. Den anden “hemmelighed” er gode råvarer. Alm. hakkede tomater kan selvfølgelig bruges, men hvis du bruger den ekstra 10’er og køber de lidt dyrere italienske tomater på dåse, så lover jeg dig at du vil kunne smage forskellen!

Jeg har smidt alt muligt i igennem tidens løb og man skal da ikke holde sig tilbage. Jeg er endt med den her som min “grundkødsauce” og tilsætter da mere fra tid til anden.
Når det nu tager så lang tid at lave en ordentlig sauce, så giver det også fin mening at lave en stor portion og fryse halvdelen. Så har man til en lasagne mere, en omgang spaghetti bolognese eller til en pizza med kødsauce.

Når du nu bruger så lang tid på kødsaucen, så giv dig selv den lille tjeneste at lave en ordentlig Bechamelsauce/Mornaysauce til. Forskellen på Bechamel- og Mornaysauce er at der er ost i Mornaysaucen og ikke i Bechamelen. Jeg havde faktisk en interessant lille snak med en kokkeven om Bechamelsauce. Min måde at lave Bechamelsauce på er tilsyneladende en mellemting mellem den klassiske og moderne skole. Så her er jeg vist lidt rebelsk, men det fungerer for mig 😉

Ingredienser

Kødsauce
500 g hakket oksekød
2-3 mellemstore løg
2 stilke bladselleri
2 gulerødder
3-4 store fed hvidløg
1 dåser hakkede tomater
2 dl god oksefond
1 tsk rørsukker
2 dl tør hvidvin
En stor håndfuld friske basilikumblade
½ lille bundt persille
Salt og peber

Bechamelsauce/Mornaysauce
4 dl mælk
½ løg
3 laurbærblade
1 tsk grønne peberkorn
30 g smør
3-4 spsk hvedemel
1 tsk muskatnød
100 g revet gruyère ost (til Mornaysaucen)

Lasagne plader
Mozzarella
Evt. revet parmesan

Fremgangsmåde

Kødsauce
Hak selleri, gulerødder og løgene fint. Pil hvidløgene. Brun kødet og fisk det op af gryden. Kom gulerødder, løg og selleri i gryden, sautere i et par minutter. Tilsæt pressede eller finthakkede hvidløg, alt afhængig af hvad du foretrækker. Kom kødet tilbage i gryden og tilsæt hvidvinen. Lad det lige bruse lidt op og tilsæt så fond, sukker og hakkede tomater. Lad simre i et par timer. Hak basilikum og persille fint og tilsæt. Smag til med salt og peber.
Nej, du har faktisk ikke brug for at bruge flere krydderier. Du skal selvfølgelig være meget velkommen til det, men prøv lige at smage på saucen før du gør 😉

Bechamelsauce/Mornaysauce
Kom mælken i en lille kasserolle sammen med det halve løg, laurbærblade og peberkorn. Varm det op til kogepunktet, tag af varmen og lad mælken trække under låg i 15-20 minutter. Si mælken over i en skål og rør muskatnød i. Smelt smør i en lille kasserolle. Tag kasserollen af varmen, når smørret er helt smeltet og tilsæt mel under omrøring.
Tilsæt langsomt mælk indtil du rammer konsistensen af en god tyk sauce Smag til med muskatnød. Hvis den bliver for tynd, så bare rolig. Sæt kasserollen tilbage på varmen og rør rundt. Den skal nok tykne igen! Hvis du er tilfreds med en Bechamelsauce, så stop her. Ellers så kom den revne ost i og fortsæt med at røre indtil saucen er jævn og dejlig.

Lasagne
Forvarm ovnen til 200 grader.
Kom et lag hvid sauce, så et lag kødsauce og lasagneplader i et ovnfast fast. Forsæt til der ikke er mere kødsauce. Slut af med et lag lasagneplader og et tykt lag hvid sauce.
Bag i ovnen i 25-40 minutter (alt afhængig om du bruger friske eller tørre lasagneplader, følg anvisningen på pakken). Tag lasagnen ud af ovnen 10 minutter før den skal være færdig, drys med godt med mozzarella og sæt den tilbage i ovnen, så osten kan nå at smelte og få en gylden kant.

Drys med parmesan og server med en salat og måske lidt hvidløgsbrød.

Deltag i samtalen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Luk
Madentusiasten © Copyright 2020. All rights reserved.
Luk