Jeg er først rigtig blevet venner med gin indenfor de sidste par år og var derfor ikke med på den første bølge af “vi skal lave vores egen tonic!”
Men i takt med at jeg er begyndt at plukke mere fra enebærbusken, så er min nysgerrighed om tonic også begyndt at vokse.
Men hvor i verden skal man starte? Der er så mange opskrifter derud og hvad nogle elsker, andre hader. Nogle siger at man kan lave tonic på 20 minutter og andre at man skal bruges mindst 3 dage. Jeg besluttede mig for at jeg ville starte med en af de hurtige opskrifter. Jeg skal helt sikkert også prøve den længere og kolde proces på et tidspunkt, men jeg tænkte at det gav mest mening at prøve med en hurtig opskrift først.
Jeg holder meget af historie og er stor fan af podcasten “The British History Podcast”, og jeg huskede at de på et tidspunkt snakker om G&T og gæsten kommer med en opskrift på tonic, der er meget populær på hans lokale bar i Portland, USA. Er det et godt sted at starte? Sikkert ikke, men det er vel ikke værre end så mange andre 😉
Mit resultat? En super lækker, men bestemt ikke traditionel, tonicsirup med en mellem bitterhed, en afrundelige smag af allehånde og masser af citrus, bl.a. fra grapefrugt, som jeg synes er stærk undervurderet i skabelsen af en god G&T.
Til min store glæde smager den også lækkert uden alkohol, så du kan roligt lave en god portion tonic og nøjes med at blande den op med danskvand. Den kommer til at være et stensikkert hit til sommerens grillhygge!
Fordi du bruger både skal og saft fra citrusfrugterne, så husk at købe økologisk!
Bland ca 1:4 tonic med danskvand – måske 1:3 – smag dig frem og nyd det med eller uden en god gin 😉
Jeg har senere kastet mig ud i at lave flere forskellige tonics, mediterranean tonic og hibiscustonic. Jeg har også skrevet et blogindlæg om hvordan du laver hjemmetørret garniture til drinks.
Hjemmelavet citrustonic
Ingredienser
- 1 l vand
- 1 stang citrongræs
- 1 citron
- 1 lime
- 1 appelsin
- 1 grapefrugt
- 22 g kinabark
- 1 tsk allehånde hele korn er lettest, men du kan bruge stødt
- 1/4 tsk groft salt
- 1 tsk citronsyre
- 600 g sukker
- Evt. lidt atamon til at skolde flasker af
Sådan gør du
- Skyl citrusfrugterne og skræl eller riv skallen. Hvad end der er lettest for dig, men du vil have så lidt af “det hvide” med som muligt.
- Pres frugterne og hak citrongræsset.
- Kom alting undtagen sukker i en gryde og lad det småboble i 20 min.
- Si saften igennem en grov si og kom derefter igennem et kaffe/tefilter. Især hvis du lige som mig ikke havde andet end stødt allehånde. Tro mig, den ekstra tid er det værd for lige at fjerne det sidste 😉
- Kom saften tilbage i gryden, tilsæt sukker og giv den et hurtigt opkog, så al sukkeret bliver opløst under omrøring.
Den ser spænende ud, den vil jeg prøve 😀 men hvornår kommer du sukkeret i jeg synes ikke der står noget om det.
Hej Henrik
Ja, der manglede da lige det sidste trin i opskriften! Det er hermed rettet i opskriften. Tak for at fange min fejl 🙂
Sukkeret tilsætter jeg efter at jeg har siet saften. Den får lige et hurtigt opkog, så al sukkeret bliver helt opløst.