Tørrede citrusfrugter

6.7K

Min bror spurgte mig for en uges penge siden om jeg ikke kunne hjælpe ham med at lave noget garniture til en drinkssmagning, han skulle holde denne weekend. Og selvfølgelig kunne jeg det.

Han bad om tørrede citrusfrugter og agurk, så det var det han fik, men du kan også sagtens tørre fx jordbær eller æbleskiver og bruge dem til dine drinks.

Med lad os starte med snakke om HVORFOR du skal tørre (eller hvis vi skal være korrekte dehydrere) din garniture. Kan du ikke bare bruge frisk frugt? Jo, selvfølgelig kan du det, men du får noget helt andet ved at bruge tørret garniture

Forskellen på dehydreret og frisk garniture er – ikke overraskende – mængden af vand. Frisk frugt fx består typisk af 70-80 % vand, mens tørret frugt blot indeholder måske 15-20 %. Og agurk er typisk over 95% vand til at starte med – forestil dig hvor dyb smagen bliver, når du tørrer dem.

Selvom denne forskel ikke virker så voldsom, har den stor betydning for smagen. Tørret frugt har en sødere og mere kraftig smag end frisk frugt, simpelthen fordi mængden af sukker og smagsstoffer pr. gram frugt er højere.

Smider du for eksempel en frisk skive citron i din G&T, får den typisk et ekstra spark syre og friskhed. Pynter du i stedet med en tørret citronskive, får du derimod en G&T med mere sødme og dybde. Dehydreret og friske garniture giver dig altså to vidt forskellige smagsoplevelser, og potentielt to forskellige gin og tonics.

Hvis du virkelig vil wowe dine venner, så kan du også lave din egen tonic. Jeg har pt tre forskellige opskrifter på bloggen, citrustonic, mediterrenean tonic og hibiscustonic.

Jeg nyder faktisk også at semi-tørre jordbær (så de stadig er lidt saftige) og bruge dem til ost i stedet for marmelade. Jeg lover dig det er en helt anden og fantastisk oplevelse!

At lave tørret frugt og grønt til drinks er faktisk legende let. Du kan tørre dine frugter i ovnen eller du kan investere i en dehydrator. Jeg har læst mange blogindlæg, hvor folk snakker om at bruge 1000-1500 kr. på dehyratorer, men til helt alm. hjemmebrug, der kan en billigere model altså fint gøre tricket. Jeg købte min Netto til ca. 300 kr.

Men før du kaster dig ud i at købe en dehydrator, så kan du altid starte med at tørre ting i ovnen 🙂

Min lille dehydrator i fuld gang

Tørrede cirtusfrugter

Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 12 timer
Samlet tid 12 timer 20 minutter

Ingredienser

  • 1 citron
  • 1 rød grape
  • 1 hvid grape
  • 2 lime
  • 1 appelsin
  • 1 blodappelsin

Sådan gør du

  • Skær dine citrusfrugter i tynde, jævne skiver og kom dem på en bageplade med bagepapir.
  • Sæt dem i ovnen ved 60 grader og lad dem tørre i ca. 12 timer. Vend skiverne halvvejs.
  • Det er muligt at nogle frugter er færdige før andre. Tjek tik dem fra tid til anden.
  • De vil skifte lidt farve undervejs. Det er helt normalt at de bliver mørkere, mens de tørrer.
  • Når skiverne er helt tørre, kommer du dem i en lufttæt beholder og opbevarer dem i et skab.
Ret: Drinks, Tilbehør
Køkken: Europæisk
Keyword: Cocktail, Frugt, Mocktail

Deltag i samtalen

  1. Har du en opskrift på de semi tørrede jordbær?
    Har netop bestilt en dehydrator, så om et par dage skal der tørres frugter m.v.

    1. Hej Pia
      Jeg har ikke en opskrift som sådan, men jeg har et par tips.
      Hvis du har små jordbær, så lav dem hele, men hvis du har store, så halver dem.
      Min erfaring er at de skal have 2-3 timer, men det kan virkelig svinge, så hold øje med dem. Det du vil have er et bær, der er skrumpet, men ikke begyndt at rigtig tørre ud.
      Tænk lidt som at bide ned i en semi-dried tomat – den skal stadig være saftig. Du kan overveje lige at at vende jordbærene i en smule citronsaft før du begynder at tørre dem – Det er lækkert og kan hjælpe med at farven ikke faldmer for meget.
      Hvis uheldet er ude og de er blevet for tørre, så tør dem helt ud og brug dem i drinks eller knus dem og brug dem som jordbærpulver 🙂

      Jeg håber at det er svar nok.

      Mvh
      Cecilie

  2. Ville du putte lime og appelsin i dehydratoren på samme tid? 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hvor meget kunne du lide opskriften?




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Luk
Madentusiasten © Copyright 2021. All rights reserved.
Luk