En galette er en tærte bagt uden en tærteform. Man ruller sin tærtebund ud, kommer fyldet i midten og vipper simpelthen tærtebunden op over fyldet, så det nærmest bliver til pakker.
Navnet kommet fra fransk og bruges til at betegne alle flade, runde formløse tærter – både søde og salte. Jeg er stor fan af galette, da man kan lave en så stor eller lille som man nu lyster.
Denne her æblegalette er ekstra sprød i dejen og smager skøn sammen med lidt creme fraiche, flødeskum eller vaniljeis.
Hvis du vil prøve kræfter med en madgalette, kan du finde min opskrift på en galette med tomater og peberfrugt her.
Æblegalette (rustisk æbletærte)
Min opskrift på en lækker æbletærte med en sprød kant.
Ingredienser
Tærtebund
- 190 g mel + mel til at rulle dejen ud
- ½ tsk salt
- 2 spsk sukker
- 170 g usaltet smør
- 2 spsk iskoldt vand
Fyld
- 3 store søde æbler
- 2 spsk smeltet smør
- 100 g sukker
- 1 tsk kanel
- 1 tsk vaniljesukker
Topping
- 2 spsk lys muscovadosukker alternativ brun farin
- 1 spsk abrikosmarmelade honning eller sirup kan også bruges
Sådan gør du
Tærtebund
- Forvarm ovnen til 175 grader.
- Kom mel, salt og sukker i en foodprocesser og giv det en hurtig omgang, så det er blandet.
- Skær smørret i mindre stykker og tilsæt til foodprocesseren. Kør til det ligner brødkrummer. Tilsæt herefter vand og kør det ganske kort.
- Kom dejen i film og læg den i fryseren i 15 minutter, så den lige kan sætte sig. Gør imens fyldet klar.
- Kom mel på et bord og form dejen til en kugle. Tryk den lidt flad med hånden og tilsæt mere mel på toppen. Rul herefter tærte en lille smule ud, men ikke mere end at du vil kunne samle bunden op uden at den går i stykker.
- Beklæd en bageplade med bagepapir og kom tærtebunden på den.
- Rul tærtebunden ud, så den mere eller mindre dækker bagepladen.
Fyld
- Skræl æblerne og skær dem i kvarte og fjern kernerne. Skær dem i skiver.
- Smelt smørret i en lille gryde eller i mikrobølgeovnen.
- Bland smør, æbler, sukker, vaniljesukker og æbleskiver i en skål.
Samling og bagning af tærten
- Kom fyldet i midten af tærten. Du kan evt. lægge æbleskiverne i et mønster, men brug ikke for lang tid på det. Vi vil ikke have at dejen bliver for blød. Det vil være lidt overskydende væde i skålen med fyldet. Det skal du gemme.
- Fold tærtekanten op over fyldet og pensl, med den overskydende væde
- Drys tærten med muscovadosukker/brun farin og kom den i ovnen. Bag i ca. 55 minutter til tærten er brun og sprød.
- Kom forsigtigt tærten over på en rist til at køle af. Når den er kølet lidt af, kan du glaser midten med abrikosmarmeladen.