Saftige scones

434

Jeg elsker scones. En ordentlig kop te og så en scone med et tykt lag smør og måske en god curd og så er jeg lidt i himlen.

Men jeg har ikke altid haft lige meget held med at bage dem. Hvilket kan være lidt frusterende, når alle opskrifter starter med noget a la: “Ja, scones er jo noget af det nemmeste og hurtigste at bage”.

Mine scones havde det med at blive rigtig tørre – stort set lige meget hvilken opskrift jeg fulgte. Indtil jeg faldt over en opskrift, der sagde at jeg skulle bruge kærnemælk – og der havde jeg ærlig talt bare lidt lyst til at sparke mig selv. Kærnemælk er nemlig ret fantastisk til at holde kager saftige – tænk fx på den gode gamle klassisker kanelkage med mokkaglasur – den også bagt med kærnemælk og den kan holde sig i næsten en uge! Nu fordi vi bruger kærnemælk, så er noget af bagepulveret erstattet med natron – ellers ville vi ende med en lidt for syrlig dej.

Scones kan også hurtigt blive meget tunge, så kunsten er at ælte dem så lidt som muligt. De har faktisk heller ikke super godt at blive rullet ud, så jeg droppede helt kagerullen og formede dejen med hænderne. Det var overraskende let!

Resultatet? Ja, den blev nogle scones jeg rent faktisk kan sidde og nyde her på anden dagen 😀

Jeg er personligt mere til alm scones end chokoladescones (ja, jeg kan også bedre lide smørcrossainter fremfor chokoladecrossainter – der er mange ting galt med mig), men det er jo heldigvis en smal sag at udlade eller tilsætte den grofthakkede chokolade 😉 I denne omgang bagte jeg halvdelen uden og halvdelen med.

Jeg kan også godt lide mine scones lidt salte, så jeg tilsætter salt udover det salte smør – Hvis det ikke er din ting, så udlad saltet.

Saftige scones

Antal 14 stk
Forb. tid 15 min
Tilb. tid 17 min
Hviletid 30 min
Samlet tid 1 t 2 min

Ingredienser

  • 500 g hvedemel alm. hvidt eller kagemel
  • 2 tsk bagepulver
  • 2 tsk natron
  • 80 g sukker
  • ½ tsk salt
  • 125 g koldt smør
  • 3 dl kærnemælk
  • 150 g grofthakket mørk chokolade (valgfrit)
  • 1 æg

Sådan gør du

  • Bland mel, sukker, salt, bagepulver og natron godt.
  • Skær smørret i mindre stykker, og smuldr det med kolde hænder sammen med melet, til det ligner groft sand.
  • Mens du smuldrer smørret, løfter du op i det tørre og lader det drysse ned i skålen. På den måde får du mere luft ind i dejen.
  • Hvis du bruger chokolade, så hak det groft.
  • Tilsæt chokoladestykker og kærnemælk. Samlet dejen med hænderne. Du vil stå med en ret fugtig dej, men det er meningen!
  • Pak dejen ind i husholdningsfilm og lad den hvile på bordet i 30 minutter, så den får tid til at slappe lidt af – og melet får ro til at opsuge mere af væsken.
  • Varm ovnen op til 190° (alm. ovn, ikke varmluft).
  • Drys bordet og dine hænder med lidt mel. Del dejen i to og kom den ene halvdeln på bordet. Drys med lidt mere mel og form dejen til et rektangel med en bredde på ca 7 cm og en højde på 1,5-2 cm. Skær dejen i 7-8 stykker. Kom stykkerne på en bageplade dækket med bagepapir og gentag med den anden halvdel af dejen.
  • Pisk ægget til pensling godt sammen. Pensl sconesne med æg og lad dem tørre et par minutter, før de pensles igen. Bages i ca. 17 minutter nederst eller næstnederst i ovnen. Sconesne skal lige have taget lidt farve, men ikke mere end det.

Noter

Scones er frysevenlige og kan holde sig i et par mdr. på frost. Tø dem langsomt op på køkkenbordet. 
Ret: Bagværk, Dessert
Køkken: Engelsk, Europæisk
Keyword: Afternoon tea, hygge

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hvor meget kunne du lide opskriften?




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Luk
Madentusiasten © Copyright 2021. All rights reserved.
Luk