Paratha er meget udbredt på det indiske subkontinent og er en mellemting mellem en madpandekage, et fladbrød og butterdej. Selve navnet er en sammenslutning af parat og atta, og kan groft oversættes til ‘lag af kogt dej’.
Jeg lærte at lave det i forbindelse med at jeg ville lave kati-ruller og jeg er blevet ret forelsket i det. Det kræver en lille smule træning at få brødene helt rigtige, men selv min første forsøg smagte super godt! De kan dog også bruges til en masse andre ting en ruller. Prøv dem fx til en anderledes brunch med et pocheret æg eller i stedet for naan brødet til en god curry.
Paratha
Lækre indiske fladbrød, der er gode til fx kati-ruller
Ingredienser
- 300 gram hvedemel
- 1-½ dl smeltet smør/ghee
- 1 tsk salt
- 1½ dl vand
Sådan gør du
- Start med at smelte smørret i en lille gryde. Stil til side og lad vallen (det hvide) falde til bunden. Herefter hælder du forsigtigt det klarede smør over i en lille skål. Hvis du bruger rigtig ghee, så nøjes du bare med at smelte det og sætte det til side.
- Bland hvedemel og salt sammen i en skål og tilsæt vandet og 3 spiseskefulde af smørret. Ælt dejen i hånden til den den er god og elastisk og ikke længere klistrer. Du skal kunne rulle den henover et ikke meldrysset køkkenbord uden at den hænger fast.
- Del dejen i 6 – brug en lille køkkenvægt, hvis du vil have dejstykkerne skal være lige store, men det er også helt ok bare at tage den på øjemål.
- Rul et dejstykke ud til et rektangel.
- Pensl med smør/ghee og drys med lidt mel, så dejen vil hænge bedre sammen når du folder den.
- Fold dejen i lag og rul den sammen til en snegl.
- Drys lidt mere mel på bordet og læg din snegl på det meldryssede bord. Giv den lidt mel på toppen og et godt tryk med hånden, før du ruller den ud til en flad pandekage.
- Steg på en pande i 1-2 minutter på hver side i lidt af smørret/ghee’en.
- Gentag processen med de resterende brød.