Grillsæsonen er lige om hjørnet og hvis der er noget der går godt med grillet kød og sprøde kartofler (udover en fed bearnaise), så er det en god whiskysauce. Og en whiskysauce er noget lettere at lave en end bearnaise – ingen risiko for at den skiller 😉
Jeg har altid en flaske Johnny Walker Red Label i køkkenet, som jeg bl.a. bruger til min Irish coffee cake eller bare Irish coffe for den sags skyld. Det er en god all-round, ikke røget whisky og det er hvad du vil have til din sauce. Ikke den bedste, men bestemt heller ikke den væreste – Tullamore Dew er et andet godt bud. I en håndevending kan du nok også fint bruge en anstændig bourbon. Men så ville jeg nok droppe sukkeret, da bourbon hælder til den sødere ende.
Whiskysauce
Ingredienser
- 1 dl whisky jeg bruger bare en billig ikke-røget whisky
- 4 tsk balsamicoeddike
- 1 spsk barbecuesauce
- 2-3 dråber røget chilisauce kan udlades
- 1 spsk ketchup jeg er Beauvais hele vejen, men Heinz kan også bruges 😉
- ½ lille dåse tomatpure (dvs ca 35 g)
- 1,25 dl piskefløde
- 1 tsk friskhakket rosmarin
- 1 tsk friskhakket timian
- salt og peber
Sådan gør du
- Kom ½ dl whisky og 2 tsk balsamico i en gryde og kog det ned til ca det halve. Sæt til side.
- Kom den anden ½ dl whisky og 2 tsk balsamico i en gryde, sæt på varmen og sæt ild til det. Lad det brænde af.
- Tilsæt tomatpuré, barbecuesauce og ketchup og lad det svitse med i gryden i et minuts penge.
- Tilsæt den tilsidesatte whisky/balsamico blanding og lad det koge et par minutter.
- Hæld fløde, hakket rosmarin og timian. Skrue ned og lad saucen simre i 10 minutters tid. Smag til med salt, peber og evt. sukker.