Jeg har i et stykke tid godt kunne tænke mig at kaste mig ud i at lave hjemmelavet ost. Ricotta er det oplagte sted at starte, da det er rimelig hurtigt og nemt at lave og kræver ikke mere end de fleste har i køkkenet.
Du skal bruge et klæde, gerne et ostelærred, men en stofble (ubrugt 😉 ) kan også bruges, en si og et køkkentermometer. Til selve osten skal du reelt kun bruge mælk, salt og citronsaft. Man kan også bruge eddike, men jeg ville gerne prøve med citronsaft først.
Traditionelt set er ricotta et biprodukt af produktionen af andre oste, da man fandt ud af at man kunne bruge ostevallen fra fx feta eller flødeost til at fremstille ricotta. Det gør jeg ikke i den her opskrift, men det er helt sikkert noget jeg skal prøve i fremtiden.
Osten brugte jeg i nogle cannellonier og på pizza, men du kan også fint bruge den i fx en salat i stedet for mozzarella. Den stod kun i mit køleskab i 3 dage, men jeg tror godt at den kunne have holdt sig et par dage længere.
Hurtig hjemmelavet ricotta
Udstyr
- Køkkentermometer
- Ostelærred
Ingredienser
- 2 l uhomogeniseret sødmælk
- 1-2 citroner Kan erstattes med ½ dl alm. lagereddike
- 1 tsk salt
Sådan gør du
- Pres citronerne. Du kan evt. rive citronerne først og sætte citronskallen til side til at blande med lidt af osten, det giver en en dejlig frisk smag.
- Varm langsomt mælken op til 88 grader. Rør rundt undervejs, så mælken ikke brænder på!
- Tag mælken af varmen. Tilsæt salt og citronsaft under blid omrøring.
- Lad det stå i ca. 15 min. Du burde kunne se mælken skille sig i ostemasse og valle. Hvis massen ikke er skilt nok, så tilføj lidt ekstra citronsaft eller en lille smule eddike og tjek igen efter 10 min.
- Hæld blandingen i en sigte beklædt med et osteklæde. Der er nemlig masser af smag og protein i ostevallen du sier fra og det kan du bruge i brød i stedet for vand.
- Lad osten dræne godt.
- Du har nu en frisk og lækker ost klar til brug. Du kan evt. blande osten med lidt friskrevet citronskal eller krydderurter.