Brombærvin

627

Der er reklamelinks i dette blogindlæg.

Så er vi kommet til mit første røde bryg, hvilket bliver en brombærvin (som har fået selskab af lidt mirabeller)!

Den har en flot flot rød farve og en blid, men stadig kompleks, smag. Nogle har sammenlignet brombærvin med en ung merlot. Jeg vil måske mere sige en Beaujolais Nouveau, men begge dele er sådan set ikke helt ved siden af. Du kan også sammenligne den med en virkelig god kirsebærvin, men med lidt mindre syre og mere dybe.

Jeg har lidt for denne opskrift, da jeg selv plukke næsten 1,7 kg brombær. Mine arme var efterfølgende dækket af rifter og jeg tror at jeg muligvis også mistede en tot hår til min mors brombærkræt 😂 Jeg har spædet op med frosne bær og du kan sagtens nøjes med at bruge frosne bær til din bærvin. Det er faktisk simplere og frosne bær frigiver deres saft meget lettere, da der er allerede er sket nogen cellenedbrydning i forbindelse med fryseprocessen, men det er nu meget fedt at kunne sige at det er vin fra egen avl 😉 Og skulle man ønske at vildtgære sin vin, så er friske bær fra haven et must.

De fleste brombærvine bliver lavet med kun brombær, men mirabellerne var modne samtidigt med at jeg plukkede brombær og så tænkte jeg: “Hvorfor ikke?” Så jeg smed en lille portion ned i vinen. Men altså ikke mere end 300 g, så det er ikke fordi de har bidraget med andet end en smagsnote.

Jeg har holdt det rimelig simpelt denne gang med kun bær/frugter, vand, gær, sukker, honning og lidt klaringsmiddel. Jeg overvejede om jeg skulle bruge lidt egetræ (i form af egetræsspåner) til at lagre vinen lidt, men min kontaktperson og vejleder hos Maltbazaren synes at det ville være synd og ja, det må jeg nok give ham ret i.

Jeg valgte at bruge MA33 gær, der skulle være særligt velegnet til frugtvine, men du kan også bruge en god rødvinsgær. Jeg har flere steder læst at gær egnet til merlot eller shiraz skulle være toppen af poppen.

Nu ved jeg af gode årsager ikke præcis hvor længe vinen vil være god eller hvornår den vil toppe, men generelt siger man at brombærvin er optimal efter ½-1 år. Så det her er ikke noget der vil være klar til at blive drukket lige med det samme. Jeg overvejer at åbne en flaske til jul og se hvad den kan. Med ordentligt hygienje under brygningen og flaskningen af vinen, burde vinen være lækker og drikbar i i hvert fald 3 år fra den er blevet lavet.

Rent alkoholprocentmæssigt er jeg heller ikke helt sikker på hvor vi lander. Jeg må krype til korset og indrømme at jeg glemte at måle ved starten af bryggen. Der er godt med naturligt sukker i brombær, så vi kan godt ende rimelig højt oppe (men altså nok ikke mere end 10-12%).

Brombærvin

Hjemmelavet brombærvin
Antal 9 x 750 ml flasker

Udstyr

  • 1 12,5 l gærringsspand med gærlås En mindre gæringsbeholder kan også gøre (og der må gerne være to af dem)

Ingredienser

  • 2,5 kg brombær
  • 300 g mirabeller kan ersattes med blommer eller udlades
  • 1 kg sukker
  • 200 g honning
  • 4,5 l vand
  • 1 knivspids gær fx MA33 frugtvinsgær
  • 1 knivspids gærnæring kan udlades
  • 1 spsk bentonit
  • rengøringsmiddel til brygspand + flasker
  • flasker til vinen enten rigtig vinflasker + kapsler eller patentflasker
  • evt. en demijohn/carboy til lagring af vinen

Sådan gør du

  • Rengøring din brygspand og gærlås, så det er klar til brug.
  • Rens dine mirabeller/blommer og fjern stenene.
  • Kog 2 l vand og blande det med sukker og honning til at lave en sukkerlage.
  • Kom dine brombær og mirabeller/blommer i brygspanden og tilsæt sukkerlagen. Lad det stå og køle lidt ned. Hvis du har brugt frosne brombær, så går det kom ret hurtigt.
  • Mos bærrene med hænderne i spanden. Ja, jeg ved godt at det ikke er den hurtigste metode, men du kan ikke bruge en blender eller tilsvarende, da det også vil knuse kernerne og det vil vi ikke have, så bliver vinen bitter.
  • Tilsæt de resterende 2,5 l vand, gær, evt. gærnæring og bentonit. Kom låg på og fyld gærlåsen halvt med vand.
  • Lad vinen gære i 7 dage. Tjek til gærlåsen og sørg for at skifte/påfylde vand i den jævnligt. Den første uge kan gæring godt være ret heftig!
  • Si bærrene fra og lad vinen gære videre i 2 uger mere. Hvis du kun har en brygspand, så fortvivl ikke. Bare sørg for at rengøre alle de beholdere du bruger til at filtrere vinen med det samme rengøringsmiddel som du bruger til brygspanden og flaskerne.
  • Efter 3 uger burde vinen være ved at have gæret færdig.
  • Nu burde du, hvis du gør tingene på den klassiske måde, komme din vin i en demijohn og lade vinen stå i 6 mdr., hvorefter du kan hælde den på flaske. Jeg valgte at flaske den med det samme og så lade den modne i flasken. Prøv dig frem til hvad du selv foretrækker.
Ret: Drinks
Køkken: Europæisk
Keyword: Hækvin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hvor meget kunne du lide opskriften?




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Luk
Madentusiasten © Copyright 2021. All rights reserved.
Luk