Man kan lave meget lækkert med æbler og siden min kære mor har adskillige æbletræer i sin have, så har afprøvet vi mange, mange opskrifter. Rigtig mange opskrifter! Denne æbletærte er en af mine favoritter til en kold efterårsdag – gerne med masser af flødeskum eller hjemmerørt vaniljeis.
Æbletærte
En lækker æbletærte med kanel
Ingredienser
Mørdej
- 2 vaniljestang
- 200 g flormelis
- 500 g hvedemel
- 1 knivspids salt
- 400 g koldt smør
- 2 æggeblomme
- 1-2 spsk iskoldt vand
Fyld
- 1 kg æbler
- 20 g smør
- 1 spsk kanel
- ½ dl sukker
- 1 lagkagebund de billige man køber i supermarkedet med 3 lagkagebunde i pakken
Sådan gør du
- Der er flere forskellige måder at lave mørdej på. Jeg har altid bare gjort det i en foodprocesser, da jeg synes det er det letteste. Hvis du ikke har en stor foodprocesser kan det være at du skal lave mørdejen af to omgange.
- Skrap vaniljekornene ud af stængerne og bland det med lidt af melet. Kom mel, salt, sukker og flormelis i en foodprocessor. Skær det kolde smør i store tern og fordel dem i foodprocessoren. Kør foodprocessoren indtil blandingen lige har samlet sig. Tilsæt æggeblommer og vand og kør foodprocessoren en gang eller to – Wroom, wroom! Tryk nu dejen sammen med hænderne indtil den hænger naturligt sammen. Rul den sammen til en kugle, pak den ind i husholdningsfilm og læg den i køleskabet i ca 1 time.
- Del mørdejen i to. Den ene del bliver til tærtebunden og den anden til tærtens låg. Pak delen der skal blive til låg ind i filmen igen og læg den tilbage i køleskabet.
- Drys bordet med mel og rul tærtebunden ud. Læg bunden i tærteformen, prik den med en gaffel og stik den i fryseren i 10 minutter.
- Skræl æblerne, befri dem for kerner og skær dem i både. Bland med sukker og kanel. Smelt smørret på en stor pande og steg æblerne i et par minutter til de er bløde og dækket af lækker kanelmasse.
- Forvarm ovnen til 180 grader.
- Rul dit tærtelåg ud og hav det klar til at beklæde din tærte med. Alternativt kan du også skære låget ud i strimler og beklæde tærten med dem som jeg har gjort på billedet.
- Nu skal vi bruge lagkagebunden. Tag din tærtebund ud af fryseren og smuldr lagkagebunden i ned i tærten. Lagkagebunden suger væden fra æblerne til sig, så du får lidt ekstra dejligt fyld og holder samtidigt tærtebunden tør 😉 Du kan altid putte de overskydende lagkagebunde i fryseren – så har du til en anden god gang.
- Fordel æblerne jævnt i tærten, læg låg på og bag i ca 45 minutter.