Jeg ville ønske at jeg kunne tage kredit for denne opskrift, men desværre ikke – Den er udviklet af den fremragende Sig Brika Sand Jensen og taget fra hendes bog ‘Pausekage’.
Hvorfor er den så med her? Fordi den er genial! Jeg har endnu ikke mødt nogen, der ikke kunne lide den og det på trods af at jeg har serveret den for folk, der hverken kunne lide kaffe eller whisky. Det er simpelthen vinterhygge i en kage – Og så går den fremragende med en god stout.
Der er to hemmeligheder til denne kage:
- Muscovadosukker smager bare bedre. Det er dyrere end normalt sukker, ja, men det er hele oplevelsen værd. Man kan dog erstatte mørk muscovado med brun farin og lys mascovado med alm. rørsukker.
- Når man pisker æggehviderne stive ved siden af og først vender dem i til sidst, så bliver kagen mere luftig.
Der er blevet eksperimenteret en del blandt mine venner om hvilket whisky man skal bruge til kagen og vi er nået frem til den konklusion at du skal bruge en ok, men ikke super dyr, whisky. En du ville bruge til at blande op med. Jeg bruger selv Johnny Walker Red Label. Hvis du skal lege dig lidt, så kan du bruge en lidt bedre (men endeligt ikke røget) whisky i glasuren, men i selve kagen, så giver det ikke rigtig mening.

Irish Coffee Cake
Udstyr
- 24 cm randform
Ingredienser
Whiskykage
- 175 gram blødt smør
- 100 gram mørk muscovado
- 150 gram lys muscovado
- 4 æggeblommer
- 4 æggehvider pisket stive i en separat skål
- 75 ml whisky
- 1 spsk instant kaffepulver
- 1 tsk bagepulver
- 1 spsk vaniljesukker
- 225 gram hvedemel
Whiskyglasur
- 100 gram smør
- 50 gram mørk muscovado
- 1 tsk instant kaffepulver opløst i 1 spsk whisky
- 200 gram flormelis
Sådan gør du
Whiskykage
- Alle de tørre ingredienser, på nær kaffepulver, sigtes sammen i en skål.
- Det meget bløde smør tilsættes, og det hele røres godt sammen, til smørret er jævnt fordelt.
- Æggeblommerne piskes, alle sammen i på én gang. Husk at piske grundigt bagefter.
- Til sidst tilsættes kaffepulveret, opløst i whiskyen, og de stivpiskede æggehvider vendes forsigtigt i.
- Hæld dejen i formen og bag den midt i ovnen.
- Lad kagen køle helt af, før den smøres med glasuren.
Whiskyglasur
- Smør, muscovado og kaffe/whisky smeltes i en gryde ved lav varme under omrøring.
- Når det hele er smeltet, tages gryden af varmen, og flormelis røres i. Smag selv til, måske vil du have mindre eller mere flormelis i.
- Smør glasuren på kagen. Den stivner i takt med, at den afkøles, så den er lettest at smøre på i lunken tilstand.