Farsbrød er ikke noget jeg rigtig er vokset op med. Min far lavede den en sjælden gang i mellem, men det var sådan set først da jeg begynde at arbejde i et firma, hvor vi havde en flink kantinedame, der lavede meget klassisk dansk mad at jeg rigtigt begyndte at spise det.
Og det er egentligt lidt synd for det er en god og simpel hverdagskost, hvor man kan tilsætte alle mulige krydderier og grøntsager og variere lige så tosset som man har lyst til. Og resterne er glimrende dagen efter til frokost 🙂
Jeg kommer kartofler og andre grøntsager sammen med farsbrødet i ovnen, så det er en dejlig ret, når man har brug for at maden bare passer sig selv. Efter en lille time, tager jeg fadet ud af ovnen og sætter det på bordet og så er det det. Ja, nogle mener at der skal sovs til og sovs er også dejligt, men når jeg er doven, så kommer jeg altså bare grøntsagerne i samme fad som kødet og hælder lidt ekstra boilloun og fløde ved ca 15 min før retten skal ud af ovnen. Jeg kan godt lide at bruge kartofler, gulerødder og blomkål, men hvad end du lige har i grøntsagsskuffen kan som regel bruges 🙂
Sammen med farsbrødet serverer jeg ofte syltede rødbeder og nogle gange en grøn salat, hvis fadet er en lidt grøntsagsfattigt.
Simpelt farsbrød
Ingredienser
- 500 g hakket kalv og flæsk
- 1 tsk salt
- 2 løg
- 1 peberfrugt
- 10 marinerede hvidløg kan udlades
- 3 dl rasp
- 2 æg
- 1½ dl danskvand
- 1½ dl mælk erstat gerne ½ dl med fløde, hvis du har det
- 1 tsk muskatnød
- ½ tsk allehånde
- 2 tsk timian
- peber efter smag
- andre foreslag til indhold: bacon, soltørrede tomater, porrer, gulerødder, svampe, cheddar, feta
Tilbehør
- kartofler evt. andre rodfrugter
- syltede rødbeder
- salat
Sådan gør du
- Forvarm ovn til 180 grader.
- Bland alting til farsbrødet godt sammen i en skål med et piskeris i et par minutter.
- Rør kødet med salt.
- Riv løgene (jeg plejer at være doven og komme dem i en minihakker) og hak peberfrugter og hvidløg.
- Tilsæt æg, rasp, mælk, krydderier og grøntsager og rør farsen godt. Rør herefter danskvand i.
- Skræl kartofler og evt. andre grøntsager du vil tilsætte til fadet og skær dem i mundrette stykker.
- Smør et ovnfast fad med smør og form farsen til et aflangt farsbrød på midten og fordel kartoflerne og grøntsager rundt om farsbrødet. Kartoflerne hjælper med at holde lidt sammen på farsbrødet.
- Bag farsbrødet i ca. 50 minutter. Det vil vækse en del, men det er helt fint! Mere smag til grøntsagerne! Tilsæt evt. lidt ekstra væde ved de sidste 15 minutter.
- Server fadet med syltede rødbeder og evt. en salat.