Vildsvinekølle med bagte rodfrugter og rødvinssauce

71

I weekenden lavede jeg middag til en flok gamle venner og så skulle der noget lækkert på bordet.
Jeg havde fået mine fingre i en stor udbenet texakansk vildsvinekølle og mmm … godt smagte den 🙂

!! Vær opmærksom på at køllen skal marinere i 2 dage!!

Sauceopskriften kan med fordel bruges til andre store stykker kød. En oksesteg eller et stykke bambi tager bestemt ikke skade af at blive rødvinsmarineret 😉
Den her opskrift er til ca 10 personer – og så er der godt med mad!

Så er der kølle!
Så er der kølle!

Ingredienser

3500 g vildsvinekølle
2,5 kg blandede rodfrugter (rødbeder, pastinakker, persillerødder, gule beder, jordskokker, søde kartofler, ect.)
Olivenolie
Timian
salt og peber
Evt. 2 rødløg
Evt. 4-6 hele fed hvidløg

Marinade
1 flaske rødvin
300 g hakket løg
10-12 hele enebær
4 laurbærblade
2 spsk syltede grønne peberkorn
2 tsk tørret timian

Sauce
ca 25 gram smør
3 skalotteløg
1 fed hvidløg
1 spsk hvedemel
70 g (en lille dåse) koncenteret tomatpuré
4 dl vildtbouillon (svineboullion kan også bruges – eller okse, hvis du laver oksesteg)
3½ dl grøntsagsbouillon
Indkogt marinaden
Salt og peber

Fremgangsmåde

Find en stor beholder og læg køllen heri. Bland alle ingredienserne til marinaden og hæld den over køllen. Mariner køllen i 1½-2 døgn. Vend den af og til.

Vildsvinekølle lige efter den er blevet lagt i marinaeden.
Vildsvinekølle lige efter den er blevet lagt i marinaeden.
Vildsvinekøllen efter 1 dag i marinaden
Vildsvinekøllen efter 1 dag i marinaden

Tag den op af marinaden og dup den tør. Læg den i en bradepande og gnid den med groft salt. Nej, den ser ikke super lækker ud lige nu, men bare rolig – det kommer! Brun den i ovnen ved 225 grader i 15-20 minutter.

Vildsvinekøllen efter 2 dage i marinaden
Vildsvinekøllen efter 2 dage i marinaden

Hæld marinaden ved og dæmp varmen til 150 grader og lad køllen stege i ca. 2 timer.

Så hælder vi marinaden tilbage over dyrt
Så hælder vi marinaden tilbage over dyrt

Find endnu en bradepande frem. Skræl rodfrugerne og skær dem i mundrette stykker (de må godt være lidt store i det) og smid dem i bradepanden. Hvis du bruger rødbede, så vil jeg foreslå at du venter med den til sidst. Det sviner jo lidt 😉 Man kan evt hakke et par rødløg groft og smide nogle hele fed hvidløg med i mixet!
Jeg er blevet ret glad for gule beder og søde kartofler og her sidst fandt jeg noget af en sød kartoffel!

En 767 gram sød kartoffel
En 767 gram sød kartoffel

Drys med timian, salt og peber og hæld lidt olivenolie over og bland rodfrugterne godt. Jeg foreslår at du vasker dine hænder og bare bruger fingerne. Sæt rodfrugterne i ovnen og lad dem hygge sig sammen med køllen.

Blandede rodfrugter med lidt timian og olie
Blandede rodfrugter med lidt timian og olie

Ca. 1 time før stegen er færdig, går du i gang med saucen.
Hak skalotteløgene og hvidløget. Svits de hakkede løg i smørret. Drys med mel og vend kort. Tilsæt bouillon og tomatpuré og lad saucen koge ind ved højt temperatur.

Saucen før vi tilsætter marinaden
Saucen før vi tilsætter marinaden

Ca. ½ time før køllen er færdig, tager du dyret ud af ovnen og hælder marinaden gemmen en si i saucen. Lad lidt væde blive tilbage med køllen. Jeg foreslår at I er to om denne process ellers bliver det en smule besværligt. Sæt køllen tilbage i ovnen og lad saucen koge videre ind. Det store hit ved min middag var faktisk ikke maden, men min elektriske sovserører. Det gør det hele en hel del lettere, når man bare kan lade saucen stå og hygge sig selv. Mine venner vil alle sammen have en nu 😉 Lige før du serverer saucen giver du den lige en hurtig tur med en stavblender og smager til med salt og peber.

Min elskede elektriske sovserører
Min elskede elektriske sovserører

Tag dyret ud af ovnen og lad det hvile i 10-15 minutter før det skæres for. Lad bare rodfrugterne hygge sig med eftervarmen i ovnen indtil det er tid til at spise 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Luk
Madentusiasten © Copyright 2020. All rights reserved.
Luk