Kalvefrikassé

1.5K

Jeg blev forleden spurgt om jeg slet ikke lavede klassisk dansk mad og jo, det gør jeg da! Jeg fandt kalvestrimler på tilbud i supermarkedet og så var det jo oplagt med en kalvefrikasse. Det er lige tidligt nok på året til at hive min mormors klassiske grydestegte kylling med agurkesalat frem, men bare rolig den kommer.

En af de vigtige ting at huske med en god frikassé er at gemme grøntsagsvandet. Det er med til at danne bund for den lækre sauce. I grøntsagsvand er der nemlig masser af dejlig glutamat, hvilket er en naturlig smagsforstærker. Det er det du måske har hørt om som umami. Ja, vores mormødre havde fat i den lange ende, da de brugte kartoffelvand i den brune sovs.

Kalvefrikassé

En lækker hurtig sommergryderet
Antal 4 personer
Tilb. tid 40 min
Samlet tid 40 min

Ingredienser

  • 400-450 g kalveinderlår skåret ud i mundrette stykker
  • 3 løg
  • lidt olie eller smør
  • 3 dl grøntsagsbouillon
  • 6-8 peberkorn
  • 3-4 laurbærblad
  • 4 gulerødder
  • 150 g slikærter
  • 200 g grønne bønner
  • dl vand
  • salt og peber

Opbagt sovs

  • grøntsagsvandet fra gulerødder, ærter og bønner
  • 20 g smør
  • 2 spsk mel

Tilbehør

  • 500 g små vaskede kartofler
  • 1 dl creme fraiche
  • lidt hakket persille

Sådan gør du

  • Skræl gulerødderne og skær dem i tynde skiver på skrå.
  • Skyl ærter og bønner, nip bønnerne og skær begge dele i mindre stykker.
  • Pil løget og skær det i tynde både.
  • Kog kartoflerne i letsaltet vand under låg i 15 minutter.
  • Varm lidt fedtstof op i en stor sauterpande og steg kødet ved høj varme indtil det er brunet på alle sider. Tilsæt løg, skru ned for varmen og steg videre 5 min. Tilsæt peberkorn og laurbærblad og bouillon og kog videre ved svag varme 5 min under låg.
  • Kog ved siden af gulerødderne i 3½ dl vand i 2 minutter, tilsæt ærter og bønner og kog yderligere 2 min.
  • Hæld grøntsagerne gennem en si over en skål. Husk at du skal gemme grøntsagsvandet! Nu tænker du måske, hvorfor det? Fordi der er smag i vandet og masser af glutamat (det er det kemiske grundlag for begrebet umami) i. Grøntsagsvand er bunden for en hver god mormor-sovs og det er grunden 😉
  • Smelt smørret i gryden og rør melet i. Tilsæt grøntsagsvandet under omrøring til du har en god jævn (men ikke super tyk sauce). Hvis den bliver for tyk, så kan du altid tilsætte lidt af kartoffelvandet – Der er også masser af dejlig smag i 😀
  • Tilsæt den opbagte sauce og grøntsagerne til pandet med kødet og rør godt rundt. Lad det lige simre i par minutter. Smag til med salt og peber.
  • Server med kogte kartofler, creme fraiche og lidt friskhakket persille.
Ret: Hovedret
Køkken: Dansk, Fransk
Keyword: Gryderet, Hurtig mad, Kalv, Oksekød, Sensommer, Sommer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Hvor meget kunne du lide opskriften?




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Luk
Madentusiasten © Copyright 2021. All rights reserved.
Luk