Hjemmelavede croutoner er dødnemme at lave, en fantastisk måde at få brugt gammelt og tørt brød og så ufatteligt meget bedre end dem man kan købe i supermarkedet.
Du tager et gammelt og kedeligt brød, skærer det i små stykker, vender det med olivenolie og evt. lidt krydderier, kommer det i ovnen i et par minutter og lader det køle lidt af, før du kommer det i en lufttæt beholder. Så simpelt er det 🙂
Hvis brødet er meget tørt, så foreslår jeg, at du skærer skorperne fra, men hvis det stadig giver sig lidt, så brug dem endelig!
Croutonerne er fantastiske i salater, lige fra en cæsarsalat til en almindelig grøn salat med lidt mormordressing over, eller i den italienske brødsalat, panzanella.
Jeg laver typisk mine croutoner lidt store og rustikke, men hvis du vil bruge dem som topping til en suppe, kan du med fordel skære dem lidt mindre.
Gode hjemmelavede croutoner kan holde sig i flere uger i en lufttæt beholder, og du kan også knuse dem til brødkrummer, hvis du står og mangler nogle til en panering.
Du kan krydre dem, som du har lyst til. Jeg plejer at holde det simpelt med salt og måske lidt hvidløgspulver, men paprika, løgpulver, fint chilipulver og timian er også klassiske valg – og hvis du bruger dem på toppen af en karrysuppe, kan du sagtens vende dem i lidt karrypulver. Vær ikke bange for at eksperimentere!
Du kan lave dine croutoner af al slags brød. Jeg bruger primært kerneløst brød, da jeg synes, at de ellers kan blive lidt tunge, men det er ultimativt en smagssag.
Kort sagt – kom i gang med at lave dine egne croutoner!
Hjemmelavede croutoner
Ingredienser
- ½ tørt brød 1-4 dage gammelt
- 3 spsk olivenolie
- salt og evt. andre krydderier
Sådan gør du
- Forvarm din ovn til 200 grader (alm.)
- Skær brødet i mundrette stykker
- Bland oliveolie og evt. krydderier i en skål eller pose og tilsæt brødstykkerne og bland godt.
- Fordel brødet på en bageplade beklædt med bagepapir og kom i ovnen.
- Lad croutonerne bage i 8-15 minutter til de er spørde og lækre. Tiden er lidt afhængig af hvor tørt dit brød er – jo tørrere brød, jo kortere tid.
- Lad croutonerne køle af og kom dem i en lufttæt beholder.