Pizzabjerget – Hjemmelavet pizza fra barndommen

93

Forleden dag så jeg et Instagram opslag fra Thomas Alcayaga (Madet mere bloggen) om at han havde lavet bradepande pizza med rester fra køleskabet i bedste 80’er stil til sin 5-årige datter for at vise hende hvordan maden så ud da vi var små. Jeg synes at det var sådan en sød tanke og det fik mig til at tænke på og længes lidt efter mine barndomspizzaer.

Hjemmelavet pizzaer fra 80’erne og 90’erne er kendetegnet for mig ved at have massive mængder fyld – ofte næsten idiotisk meget. Derfor kaldte jeg altid vores hjemmelavede pizzaer for pizzabjerge 😆

Dagens pizza er derfor ingen undtagelse: Den er med hjemmelavet tomatsauce, masser af mozzarella, hakket oksekød, cocktailpølser (et must på en nostalgipizza), bacon, grillet peberfrugt, rødløg, frisk tomat og chili. Bum, så landende den basse! Nej, der var ikke massive mængder chili på min barndomspizza, men jeg nyder det som voksen 😉

Andre klassiske fyld er skinke (selvfølgelig), mørbrad fra gårsdagens menu, pepperoni, frisk peberfrugt, champignoner og ananas. Vi ser bort fra Danbo skæreosten, der havde det med at finde vej på pizzaerne – Så autentisk behøver det ikke være 😂

Jeg laver mine pizzaer på et bagestål, men en bagesten kan selvfølgelig også bruges og hvis du ikke har nogle af delene, så fortvivl ikke. Du kan stadig lave en dejlig pizza, men det vil tage en smule længere tid og din bund vil måske ikke blive helt så sprød. Hvis du laver pizzaen i fx en bradepande, så husk at lade bradepanden varme op sammen med ovnen, så den er brændende varm, når du kommer pizzaen på.

Pizzabjerg

En ode til de hjemmelavede pizzaer fra min barndom
Antal 2 pizzaer
Tilb. tid 45 min
hviletid 1 t
Samlet tid 1 t 45 min

Udstyr

  • bagestål/bagesten (kan udlades)

Ingredienser

Pizzadej

  • 10 g gær
  • 2 dl vand
  • 2 tsk citronsaft fremskynder hæveprocessen
  • 2 spsk olivenolie
  • 1 tsk salt
  • 300 g mel

Tomatsauce

  • 1 karton purerede tomater
  • 2 fed hvidløg
  • lidt frisk persille
  • lidt frisk basilikum
  • 2 tsk sukker
  • salt og peber

Pizzafyld

  • 200-250 g hakket oksekød
  • godt med mozzarella
  • 1 rød peberfrugt
  • 1 rødløg
  • 4-5 skiver bacon
  • 10-12 cocktailpølser
  • 10 cherrytomater
  • chilipasta kan udlades
  • lidt olie
  • oregano

Sådan gør du

Pizzadej

  • Opløs gæren i fingerlunt vand.
  • Tilsæt de øvrige ingredienser.
  • Ælt dejen indtil den slipper skålen (æltetiden afhænger af meltypen).
  • Lad derefter dejen hæve lunt i 15 minutter.
  • Gør en hånd våd og “vend” dejen i skålen. Grav ned mellem dej og skål, så dejen igen slipper skålen.
  • Lad pizzadejen hæve 15 minutter mere, og hæld den ud på et meldrysset bord.
  • Del derefter dejen til to kugler, drys lidt mel på dem og lad dem hæve i 5 min minutter.
  • Rul/stræk forsigtigt din dej ud og lad dine pizzabunde efterhæve i 30 min.

Tomatsauce

  • Lun tomatpuréen i en lille gryde.
  • Tilsæt pressede hvidløg, hakkede krydderurter og sukker.
  • Smag til med salt og peber.

Pizzaen

  • Forvarm din ovn så højt som den kan klare.
  • Hvis du har en bagesten/bagestål, så sæt det ind i ovnen i god tid, så det bliver dejlig varm.
  • Jeg lavede mine egne grillede peberfrugter. Det er super let. Skær peberfrugterne over på midten og fjern kerner. Smør lidt olie på peberfrugterne og grill dem til skindet bobler og begynder at blive sort. Lad dem køle lidt af, fjern skindet og skær peberfrugten i skiver.
  • Varm lidt olie i en pande og steg det hakkede oksekød. Smag til med salt og peber. Du kan evt. også lige tilføje lidt spidskommen.
  • Skær løg og tomater i skiver og halver cocktailpølserne. Skær bacon i mindre stykker.
  • Kom tomatsauce på pizzaerne, herefter ost og til sidst fyldet. Slut af med chilipasta, hvis du bruger det.
  • Kom pizzaerne i ovnen en af gangen. På mit bagestål tager der ca 8 minutter før bunden er sprød og osten smeltet, men alle ovne er forskellige, så hold øje med din pizza.
  • Drys med oregano på den varme pizza og server med det samme, mens pizza nr. 2 bliver færdig.
Ret: Hovedret, Pizza
Køkken: Dansk
Keyword: hygge, Rester

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hvor meget kunne du lide opskriften?




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Luk
Madentusiasten © Copyright 2020. All rights reserved.
Luk