Der er mange, der finder det udfordrende at lave sauce. Min svigerinde var en af dem, så jeg sammensatte nogle ultra simple opskrifter til hende, der kan laves på et par minutter – Hun er forlængst kommet videre, men de er stadig et godt udgangspunkt.
Bouillon er den lettere vej frem, men INSISTERER jeg på at man bruger OSCAR Bouillon. Ja, det er dyrere, men smagen er det værd! Og hvis man er lidt snedig, så kan man finde dem på tilbud i Netto til halv pris.
Opskrifterne er tænkt som et udgangspunkt – det er ikke hellig skrift, så giv los!
Okse- og Kalv
Den virkelig simple til hverdag
Madlavningsfløde (gerne Cremefine 7 %)
1 tsk. Oksebouillon
1 tsk. Grønsagsbouillon
Lidt timian
1 spsk. Soja
1 spsk. Rødvinseddike/Balsamico
Peber
Evt. kødsaft
Bland alt i en lille kasserolle, varm op og smag til. Hvis det er til en bedre middag, så brug rødvin i stedet for eddike og brug gerne 2-3 spsk. af det.
Meget simpel rødvinsreductionen
1 spsk. Oksebouillon
2 spsk. Rødvin
lidt timian
2 laurbærblade
En rigtig god klat smør
En spsk. jævner
Peber
Evt. kødsaft
Bouillon, rødvin, timian og laurbærblade puttes i en lille kasserolle og simres indtil halvdelen (eller lidt mere) er fordampet. Laurbærbladene tages op og smøret puttes i. 5 min før serviering gives den et opkog med jævneren. Smag til med peber. Hvis den er lidt for flydende, så hæld lidt jævner i og kog op igen. Så er der sauce – Lækker til gode bøffer og stege.
Svampesauce
Lækker, lækker sauce – også rigtig god til at servere når man har mælkeallergikere på besøg.
1 dl. Oksebouillon
2 tsk. Tomat puré
1 tsk. Dijon sennep
1-2 tsk. hakket persille
½ rødløg
6 champignoner
¾ dl. Hvid- eller rosevin
Salt og peber
Hak løg og champignoner. Svits i en lille kasserolle. Tilsæt bouillon og vin. Tilsæt sennep, tomatpure og persille. Lad saucen stå og tykne lidt – tilsæt evt. mere tomatpure og sennep, men altid dobbelt så meget tomatpure som sennep. Smag til med salt og peber og vupti!
Svin
Den der virker hver gang eller som jeg kalder den “Here piggy piggy!”
Madlavningsfløde (gerne Cremefine 7 %)
1 tsk. Svinebouillon
1 tsk. Grønsagsbouillon
Lidt estragon
lidt brændenælde
lidt sennepspulver
1 spsk. Hvidvinseddike
evt. lidt hakket persille
Salt og peber
Evt. kødsaft
Bland alt i en lille kasserolle, varm op og smag til. Hvis det er til en bedre middag, så brug hvidvin i stedet for eddike og brug gerne 2 spsk. af det.
Kylling
Endnu en herlig simpel opskrift
Madlavningsfløde (gerne Cremefine 7 %)
1-2 tsk. hønsebouillon
1 tsk. Grønsagsbouillon
Godt med hakket persille
1 spsk. hvidvinseddike
Lidt frisk peber
evt. lidt brændenælde
Bland alt i en lille kasserolle, varm op og smag til. Hvis det er til en bedre middag, så brug hvidvin i stedet for eddike og brug gerne 2-3 spsk. af det.