Det er 100 år og en sommer siden jeg sidst har lavet en god stir-fry, men kulden og mørket råber lidt på farvestrålende mad. Pad Kee Mao er en af mine favorit thailandske retter (og ikke kun pga. navnen 😆). Det er en stærk (nogle gange meget stærk) gaderet med nudler i en super lækkert sauce, der tager stort set ingen tid at lave. Du kan bruge mange forskellige grøntsager og proteiner, så du kan retten den til, så den passer til hvad du lige har i køleskabet og grøntsagsskuffen.
Skal man lave rigtig Pad Kee Mao skal man have fat i thailandske chilier eller bird eye chilier. Jeg havde nogle tørrede liggende og supplerede med en frisk alm. chili fra supermarkedet. Jeg synes personligt at retten godt kunne have været en tand stærkere, men det er helt op til dig, hvor stærk (eller ikke stærk) retten skal være. Hvis du ikke lige kan få fat på thailandske eller bird eye chilier, så ville jeg anbefale at du bruger de alm. fra supermarkedet og smager retten til med Sriracha eller en anden chilisauce. Det er ikke en perfekt løsning, men det vil fungere.
Det samme gælder lys soja og thailandsk basilikum, Her kan man sagtens erstatte med alm. soja og den alm. basilikum fra supermarkedet. Retten vil måske ikke være helt så autentisk, men det vil stadig smage rigtig godt.
Berusede thailandske nudler (Pad Kee Mao)
Ingredienser
- 200 g tørrede brede risnudler de samme som man ville bruge til Pad Thai
- 2 spsk sesam olie
- 3 fed hvidløg
- 2 brids eye eller thai chilier kan erstattes med alm. chilier og lidt chilisauce
- ½ rødløg
- 230 g kyllingeinderfilet kan erstattes med kyllingefilet
- 1 spsk fiskesauce
- 3 forårsløg
- 2 gulerødder kan udlades eller erstatte med andre grøntsager
- ½ broccoli kan udlades eller erstatte med andre grøntsager
- 1 stor håndfuld thailandsk basilikum kan erstattes med alm. basilikum
- 2 både lime
- ½ chili til pynt kan udlades
Sauce
- 3 spsk østerssauce
- 1½ spsk lys soja kan erstattes af alm. soja
- 1½ spsk alm. soja
- 2 spsk sukker
- 1 spsk vand
Sådan gør du
- Hak hvidløg og chilier fint og sæt til side i en skål. Skær rødløg midt over og i skiver og sæt til side i en separat skål.
- Skær broccoli i små buketter, gulerødder i tynde skiver eller fine stave og forårsløg i mundrette stykker.
- Skær kyllingen i mundrette stykker.
- Bland alle ingredienserne til saucen sammen i en lille skål.
- Kog nudlerne efter anvisningerne på pakken. Gør det i usaltet vand, da nudlerne vil tage smag fra saucen og vi vil ikke have det for salt. Dræn og sæt til side.
- Varm olie i en wok eller på stor pande. Steg hvidløg og chili i ca. 20 sek. i olien. Tilsæt rødløg og sauter 1 minuts tid. Tilsæt kylling, broccoli, gulerødder og fiskesauce og sauter videre i 2-3 minutter til kyllingen er gennemstegt og grøntsagerne er så bløde som du gerne vil have det.
- Tilsæt saucen, nudlerne og forårsløg og sauter i 1 minut.
- Smag til med chilisauce, hvis du bruger det.
- Tag retten af varmen og vendt basilikummen i. Smag
- Server med evt. ekstra frisk chili og en skive lime.