Jeg elsker, elsker, elsker tomater! Jeg kan virkelig ikke få nok af dem.
Hvis man er så heldig at man har et drivhus og en skøn overflod af tomater, så er tørring/langtidsbagning en fantastisk måde at forlænge holdbarheden af sine tomater.
Hvis man er mig og bare elsker tomater i alle afskygninger, så er det ren selvforkælelse. De små dehydrerede tomater er så søde og lækre og kan bruges til tapas/ostebrættet, salater, sandwiches, i tomatsaucer, på pizza og til verdens bedste (i min ydmyge holdning) lammeburger.
Tomaterne er super lette at lave. Du skærer dem over, vender dem med lidt olie og salt (og evt. timian eller rosmarin) og tørrer dem i ovnen i 4-5 timer ved lav temperatur. Du kan sagtens bruge tomater i forskellig størrelse. Bare tjek løbende til dem. Tomaterne skal ikke tørre helt ud. De skal stadig have lidt saft i sig.
Når tomaterne er færdige, så kan du enten komme dem i et skoldet glas med en smagsneutral olie eller i pose og i fryseren. Kommer du tomaterne i olie, så vil de over tid afgive smag til olien, så gem den endelig, når glasset er tomt og brug den til godt brød eller i madlavning.
Langtidsbagte/ovntørrede små tomater
Ingredienser
- 500 g små tomater
- lidt groft salt
- 1-2 spsk olivenolie til bagningen
- 3 stilke timian eller rosmarin kan udlades
- 1-2 dl smagsneutral olie skal ikke bruges hvis du kommer tomaterne i fryseren
Sådan gør du
- Tomaterne skæres i halve og vendes i en skål med olivenolie
- Beklæd en bageplade med bagepapir og fordel tomaterne på bageplade. Drys med salt og timian/rosmarin
- Sæt tomaterne i ovnen ved 100 grader og lad dem hygge sig i 4-5 timer.
- Når tomaterne er klar, kan du enten komme dem i et skoldet glas og hælde olie over til de er dækket eller komme dem i en frysepose og smide dem i fryseren.