Efter en masse god julemad, havde jeg lidt lyst til noget andet i dag. Jeg så hvad jeg havde i køleskabet og fryseren og blev enig med mig selv om at hakkedrenge med flødekartofler og stegt rosenkål lige ville være sagen. Jeg er, som de fleste andre danskere, pjattet med en god brun sovs, men igen, jeg havde bare lyst til noget andet i dag. Så jeg satte mig med dr. google og lurede lidt på hvad jeg ellers kunne lave. Jeg faldt over et par opskrifter på hjemmelavet favoritsauce (a la den fra Jensens) og tænkte “jo, hvorfor ikke?”. De fleste opskrifter kaldte på Worcestershire sauce, men det lå jeg ikke lige inde med, så jeg skævede til opskrifterne uden og improviserede lidt. Resultatet blev en dejlig cremet sauce og det er bestemt ikke sidste gang at jeg laver den 🙂
Favoritsauce
Ingredienser
- 1 lille dåse tomatkoncentrat 70 g
- 3/4-1 dl purerede tomater jeg brugte 6 cherrytomater, men 1-1½ alm. tomat burde være ca den samme mængde
- 1 spsk sojasauce
- 1 tsk balsamico
- 1-2 tsk karry
- 2-3 tsk sød paprika
- 1 tsk hvidløgspulver
- ½-1 tsk chilipulver
- 1 knivspids sukker
- 2 dl fløde
- salt og peber
Sådan gør du
- Jeg synes at det var lidt overkill at åbne en hel dåse hakkede tomater for kun at bruge 1 dl, så jeg valgte at gå old school og lave de purerede tomater fra bunden af, men hvis du er doven eller har en rest hakkede tomater, så brug endelig den. Giv den en omgang med stavblenderen og si evt kernene fra.
- Men hvis du gør som mig, så starter du med at koge lidt vand, samtidigt med at du lige vasker dine tomater og giver den et lille krydssnit i bunden. Skold dem hård i et par minutter og flå dem. Giv dem en omgang med stavblenderen og si kernerne fra.
- Bland tomatkoncentrat, tomatsauce, soja, balsamico, karry, paprika, hvidløg, chili og sukker sammen.
- Tilsæt fløde og varm stille og roligt saucen op.
- Start med en mindre mængde af krydderier og tilsæt mere efter smag når saucen er varm.
- Smag til med salt og peber.
Jeg har eksperimenteret med at ramme “favoritsaucen” nogle gange og kombinationen af din opskrift og mine egne forsøg har gjort, at jeg synes jeg har ramt, hvordan jeg mener den skal være. For mig skal den indeholde timian, så det har jeg naturligvis tilsat. Jeg brugte røget paprika i stedet for sød paprika, fordi den gerne må være sådan lidt BBQ-agtig i min smagsverden. Dertil sriacha sauce i stedet for chilipulver. Så jeg lavede den ikke helt som dig, men uden din opskrift havde jeg ikke ramt mit resultat denne søndag, som sad lige i skabet for mig.
Tak for inspirationen!
Hej Niels
Tak for kommentareren og fedt at du ramte den sauce du gerne ville!
Jeg er altid glad for at få feedback og folk skal gøre ting til deres egne. Opskrifter bør være inspiration og ikke helligskrift 😉
Jeg kan godt se hvor du vil hen med det røgede. Hvis jeg havde haft noget god røget paprika i huset, da jeg skrev opskriften ned, ville jeg måske også have brugt ½ røget og ½ sød.
Hvor er det sjovt med timian…. Dette er den eneste opskrift jeg har set med timian. Selv har jeg lært fra en kok at bruge rosmarin istedet for timian. Jeg skal da helt sikkert prøve din opskrift nu 😍