Denne her opskrift er the demon lovechild mellem Sif Birka Sand Jensen go-to chokoladekage (Sifoladekage) og Anne au Chocolats saltkaramelis som jeg har pyntet med chokoladeglasur, hasselnødkrokant og spiseligt guldstøv.
Præsentation kan gøre rigtig meget for en ret. Chokolademuffinsne smager fint som de er, men en lille ekstra indsat vil gøre en stor forskel for dine gæster 🙂 Hasselnødkrokant kan du få en bøtte af til en tyver i Netto (spotvare) og guldstøvet koster 50 kr for et glas, som kan holde rigtig, rigtig længe.
Ca. 20 muffins og 3/4 L saltkaramelis
Ingredienser
Chokolademuffins
250 gram smør
200 gram alm. sukker
100 gram mørk muscovadosukker
3 store æg
300 gram hvedemel
1 tsk. bagepulver
1 tsk. natron
1 tsk. vaniljesukker
100 gram chokolade
20 gram kakaopulver
100 ml kogende vand
100 ml kærnemælk
1 tsk. frysetørret kaffe
Pynt
Flormelis
Kakaopulver
Vand
Hasselnødkrokant
Spiseligt guldstøv
Saltkaramelis
100 g sukker
25 g saltet smør
250 ml sødmælk
200 ml fløde
4 æggeblommer
50 g sukker
Lidt fleur de sal
Fremgangsmåde
Chokolademuffins
Forvarm ovnen til 160 grader.
Hak chokoladen fint og læg den i en skål med kakaopulver og frysetørret kaffe.
Hæld det kogende vand over og rør rundt til chokoladen er helt opløst. Sæt til side til afkøling mens du rører dejen.
Pisk smør og de to slags sukker lyst og luftigt. Tilsæt æggene, ét ad gangen. Pisk ca. 1 minut efter hvert æg. Sigt mel, bagepulver, natron og vaniljesukker sammen. Rør kærnemælken i den afkølede chokolademasse. Rør melet i dejen i tre portioner, skiftevis med chokolademassen. Hæld dejen i muffinforme, så de er 3/4 fyldte og bag i 20 minutter.
OBS! Kan også laves som kage, så skal du bruge en 24 cm springform og bagetiden er 1 time (husk at smørre formen).
Pynt
Når muffinsne er helt kølet af kan de pyntes. Jeg ventede med at pynte dem til lige før de skulle serveres, men man kan sagtens gøre det før. Bland kakaopulver, formelis og vand til en god tyk glasur og hæld lidt udover muffinsne, drys med hasselnødkrokant og guldpulver. Jeg bruger en lille pensel (tænk sådan en som du ville bruge til øjenskygge) til guldpulveret, for ellers kan det være lidt svært at styre.
Saltkaramelis
Smelt sukker til en lys og gylden karamel i en gryde. Tag gryden af varmen og tilsæt smørret og rør godt rundt. Tilsæt dernæst fløden. Sæt gryden over svag varme igen og rør rundt i et par minutter, indtil karamellen er helt homogen.
Bring sødmælken og fløden i kog. Pisk æggeblommer lyse og luftige med sukkeret. Hæld den kogende mælk over karamellen og bland godt. Hæld dernæst karamelblandingen over de luftige æggeblommer og pisk konstant med et piskeris. Hæld hele cremen tilbage i gryden og varm forsigtigt cremen op til 83 grader under konstant omrøring. Køl derefter straks gryden (og cremen) ned ved at putte den ned i køkkenvasken fyldt med vand og isterninger. Køl cremen helt af (og gerne i køleskabet), inden den køres på ismaskinen. Smag den evt. til med ekstra salt.