Denne kage er en af de kager jeg venter tilbage til igen og igen. Den emmer bare råhygge i vintertiden. Jeg er ikke specielt stor fan af irsk kaffe (eller kaffe generelt), men den her kage kan virkelig noget – og så den går smukt med både kaffe og mørk øl.
Den oprindelige opskrift kommer fra den geniale sønderjyske kagemager Sif Brika Sand Jensen og kan findes i hendes ‘Pausekage’. Bogen kan være svær at støve op til køb, men du kan låne den på bibliotekter og hvis du elsker kage, så er den klart værd at læse.
Der er to hemmeligheder til denne kage:
- Muscovadosukker er uraffineret rørsukker, så det har et rimelig højt indhold af sirup. Hvis du aldrig har arbejdet med det før, så tænk på en konsistens, der minder om brun farin. Sukkeret kommer i to typer: Lys og mørk. Den lyse udgave har en god del karamel i sig, men den mørke har noter af lakrids. Den er den mørke, der spiller en central rolle i denne kage, men bare rolig. Kagen smager ikke af lakrids 😆
- Når man pisker æggehviderne stive ved siden af og først vender dem i til sidst, så bliver kagen super luftig, så selvom kagen har en dyb smag, så bliver den ikke tung at spise.
Der er blevet eksperimenteret en del blandt mine venner om hvilket whisky man skal bruge til kagen og vi er nået frem til den konklusion at du skal bruge en ok, men ikke super dyr, whisky. En du ville bruge til at blande op med. Jeg bruger selv Johnny Walker Red Label. Hvis du skal lege dig lidt, så kan du bruge en lidt bedre (men endeligt ikke røget) whisky i glasuren, men i selve kagen, så giver det ikke rigtig mening.
Du kan bage kagen i en randform, en alm. springform eller i en firkantet form. Jeg har lige i denne opskrift brugt en 26 cm springform, men du kan fint gå med en på 24 cm. Bruger du en mindre form, så skal du måske justere bagetiden lidt.
Hvis du oplever at din muscovadosukker er blevet lidt hård (hvilket kan ske, hvis den har stået lidt), så kan du opløse sukkeret i whisky/kaffeblandingen i stedet for at tilsætte det sammen med de andre ingredienser.
Jeg må have været en smule træt, da jeg rørte glasuren sammen i går aftes, for som I kan se på billedet, så er den ikke blevet helt jævn. Jeg valgte nu at tage billedet alligevel, fordi det kan jo ske for selv de bedste af os og jeg lover at kagen stadig smager godt 😉
Irsk kaffe kage
Udstyr
- 1 24-26 cm springform
Ingredienser
Whiskykage
- 175 gram blødt smør
- 150 gram mørk muscovado
- 100 gram rørsukker
- 4 æggeblommer
- 4 æggehvider pisket stive i en separat skål
- 75 ml whisky fx Johnny Walker Red Label
- 1 spsk instant kaffepulver
- 1 tsk bagepulver
- 1 spsk vaniljesukker
- 225 gram hvedemel
Whiskyglasur
- 100 gram smør
- 50 gram mørk muscovado
- 1 tsk instant kaffepulver opløst i 1 spsk whisky
- 200 gram flormelis
Sådan gør du
Whiskykage
- Forvarm ovnen til 175 grader.
- Alle de tørre ingredienser, på nær kaffepulver, sigtes sammen i en skål (se evt. note i bunden, hvis din muscovadosukker er blevet hård).
- Tilsæt det bløde smør og rør godt.
- TIlsæt herefter alle æggeblommerne og pisk grundigt.
- Tilsæt til sidst whisky-/kaffeblandingen og pisk igen grundigt.
- Pisk æggehviderne stive i en seperat skål og vend dem forsigtet i kagedejen.
- Smør din valgte form med lidt smør eller olie og hæld dejen i. Bag kagen midt i ovnen i ca. 40 min.
- Lad kagen køle helt af, før den smøres med glasuren.
Whiskyglasur
- Smør, muscovado og kaffe/whisky smeltes i en gryde ved lav varme under omrøring.
- Når det hele er smeltet, tages gryden af varmen, og flormelis røres i. Smag selv til, måske vil du have mindre eller mere flormelis i.
- Smør glasuren på kagen. Den stivner i takt med, at den afkøles, så den er lettest at smøre på i lunken tilstand.