Jeg har aldrig rigtig forstået kærlighedsforholdet mange af mine venner og bekendte har til citronmånen. De bliver jo helt nostalgiske og får fugtige øjne, når de rapsoderer om citronmånen fra Dancake og det ender ofte med at nogen bliver sendt ud for at købe en. Den tørre kage og syntetiske glasur skær i mit hjerte og jeg kunne ikke holde det ud længere, så på denne overskyede og kedelig dag har jeg bagt en citrusmåne! Jeg have kun 1 citron i køleskabet og Fakta var løbet tør for citroner, så den er lavet med et miks af citroner og lime, så citrusmåne!
Resultat er blevet lækkert og sådan en citron/citrusmåne spiser jeg med glæde 🙂
Jeg har brugt Mette Blomsterbergs opskrift, men har lavet et par små ændringer, da lime er sødere end citron. Jeg har listet originaltallene i parenteser.
Fremgangsmåde
Dej A
1 vaniljestang
125 g rørsukker
250 g stuetempereret smør
100 g flormelis (125 g ved citron)
150 g stuetempererede hele æg
100 g stuetempererede æggeblommer
200 g hvedemel (190 g ved citron)
65 g majsstivelse
Revet skal og saft af 2 vasket lime (1 citron)
Dej B
125 g ren rå marcipan
85 g sukker
50 g stuetempereret smør
75 g stuetempererede hele æg
Citronglasur
Revet skal af 1 vasket citron
Saft af ½ citron
150 g flormelis
Evt. lidt vand
evt. 10 grofthakkede usaltede pistaciekerner
Fremgangsmåde
Forvarm ovnen til 190 grader. Du skal bruge en smurt 24 cm springform.
Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab kornene ud med en lille kniv. Mas kornene sammen med lidt af rørsukkeret med kniven, så kornene skilles ad. Rør det stuetempererede smør, rørsukker, flormelis samt vaniljesukker luftigt. Tilsæt æg og æggeblommer roligt og lidt ad gangen under omrøring. Stop, når massen er ensartet. Bland hvedemel og majsstivelse og sigt det ned i dejen. Vend det forsigtigt i sammen med revet limeskal og -saft.
Ælt marcipanen og sukkeret sammen med hænderne. Ælt smørret i lidt ad gangen. Når alt smørret er æltet med, tilsættes æggene ligeledes lidt ad gangen.
Vend Dej A og Dej B sammen og fordel dejen i en smurt springform. Bag kagen i ovnen ved 190 grader i 35-40 minutter, til den er godt gylden og giver efter ved et let tryk. Afkøl citronkagen helt, inden den tages ud af formen (anvender du en silikoneform, bør kagen fryses ned, inden den tages ud af formen).
Riv skallen af citronen og lad den revne citronskal lufttørre, indtil kagen skal glaseres med glasur.
Rør citronsaften, flormelissen og måske et par dråber vand sammen og smør den på den afkølede kage. Drys straks med den lufttørrede citronskal og pistacie.