Go Back

Muhta / salatost- hjemmelavet feta på komælk

Sådan laver du salatost derhjemme
Antal 1.2 kg
Tilb. tid 4 timer
hviletid 2 days

Udstyr

  • Termometer
  • Ostebakker
  • Ostenet
  • Osteforme
  • Pipette
  • Ph-indikator (kan udlades hvis man er lidt en cowboy)

Ingredienser

Muhta

  • 8 liter sødmælk ikke homogeniseret
  • 5 knsp frysetørret syrevækker eller 1 dl kærnemælk eller tykmælk
  • 1 knsp lipaseenzym
  • 2 ml osteløbe

Saltningslage (kun til at salte osten, ikke den lage osten skal opbevares i)

  • 350 g salt
  • l kogende vand

Saltlage (til opbevaring af osten)

  • 1 l kogende vand
  • 25 g salt
  • 1 spsk eddike

Olie

  • 2-3 fed hvidløg kan undlades helt eller i enkelte glas
  • 12 laurbærblade
  • 2 spsk rose peberkorn
  • 1 liter vindruekerneolie

Sådan gør du

Dag 1

  • Hygiejne er vigtigt i osteproduktion. Især når man først kaster sig ud i det, så husk at skolde alt hvad du kan på forhånd.
  • Hæld mælken i gryden og varm langsomt op til 32°C.
  • Hæld syrevækker og lipase i gryden og rør blidt i ½ minut.
  • Læg låg på og håndklæde over. Vent 30 min.
  • Bland osteløbe i et glas med lidt koldt vand – hæld dette i mælken og rør i cirka ½ minut.
  • Læg låg på og håndklæde over - Vent (mindst) 30-45 min.
  • Mælken burde nu være stivnet som budding. Prøv at snitte ned i den med en skoldet kniv. Hvis osten holder sin form og siderne er rimeligt skarpe, når du vipper kniven lidt til side, så er du good to go. Hvis ikke så giv det 10 min længere.
  • Nu skal du skære ostemassen. Det gøres på følgende måde: Skær osten i tern. Skær derefter skråt ned i begge retninger. Brug en grydeske til at vende osten.
  • Vent 10 min og rør nu i massen blidt hvert 20 minut. Så 3 gange henover 1 time. Husk at putte låget og håndklædet tilbage på gryden, så den holder varmen.
  • Skold (hvis du ikke allerede har) bakke, holder, net og oste beholderen.
  • Kom ostemassen i osteforme placeret i en ostebakke med net i bunden. Læg derpå endnu et net og ostebakke med bunden op. Hæld vallen fra tilbage i gryden. Du skal bruge det til at lave ricotta med. Vend med mellemrum, i starten ofte. Husk at være det over vasken, så du ikke får valle ud over det hele.

Dag 2

  • Efter cirka 24 timers dræning, burde osten være fast og god og have en pH-værdi på ca 4,6.
  • Lav saltningslagen og køl den helt af.
  • Skær osten i nogle store stykker og læg dem i saltlage – brug en tallerken eller et lille låg til at trykke osten ned i saltlagen, så al osten er under saltlagens overflade.
  • Saltning i 2-5 timer efter behag. Jeg er glad for 3,5 time, men prøv dig frem.
  • Skær osten i små kvadrater.
  • Du har nu to valgmuligheder - Saltlagring eller olielagring

Saltlagring

  • Kog vand, opløs salt og køl lagen af.
  • Skold glas/beholder og kom osten i glasset. Top af med saltlage. Din ost burde kunne holde i sig i ca 1 måned

Olie

  • Skold glas/beholder og kom osten i glasset. Tilsæt rosa peberkorn, laurbærblade og eller frisk fintskåret hvidløg. Osten burde kunne holde sig 2-3 mdr.
Ret: Ost
Køkken: Dansk, Græsk
Keyword: Hjemmelavet ost, Ost