Go Back
5 fra 1 stemme

Beef, ale and mushroom pie

Skøn og varm efterårsmiddag
Antal 4 personer

Ingredienser

Oksegryde

  • 10 g tørret Karl Johan svampe
  • 2 spsk olie til stegning
  • 800 g oksekød i tern fx tykkam eller bov
  • 2 store grofthakkede løg
  • 4 store grofthakkede gulerødder
  • 2 fed hvidløg
  • 2 spsk rørsukker
  • 5-6 spsk alm. hvedemel
  • 300 ml mørk ale
  • 300 ml oksebouillon
  • evt. lidt chiliflager
  • Et lille bundt persille
  • Et lille bundt timian
  • 4-5 laurbærblade
  • 200 g bacon
  • 200 g halverede champignoner
  • Salt og peber

Tærte

  • 250 g koldt smør
  • 650 g hvedemel
  • 300 ml isvand
  • 1 æg til pensling

Sådan gør du

Oksegryde

  • Overhæld Karl Johan svampene med kogende vand (ca 100 ml) og lad det trække overdækket i 25 minutter.
  • Find en stor gryde frem og varm 1 spsk olie godt op. Brun kødet godt og fisk det op ad gryden igen. Tilsæt resten af olien, skru lidt ned for varmen og sauter løg, hvidløg og gulerødder i ca. 5 minutter.
  • Knug væden fra Karl Johanerne (men smid endeligt ikke opblødningsvandet ud), smid dem i gryden og sauter et minuts tid.
  • Tilsæt sukker og mel og vend godt til det hele er ordentligt blandet sammen.
  • Hæld kød og tilhørende kødsaft tilbage i gryden. Hæld nu øl, opblødningsvandet (med undtagelse af de sidste dråber med bundfald) og bouillon i. Rør godt.
  • Bind timian og persille sammen til en lille suppevisk og tilsæt den og laurbærbladene. Skrue ned for varmen og lad retten simre i 2-2½ time til kødet falder fra hinanden.
  • Når simreretten er ved at være klar, så steg bacon på en pande og sæt til side. Sauter champignonerne i baconfedtet til de begynder at væske og hæld dem i gryderetten. Smag den til med salt og peber. Husk at fiske suppevisken og laurbærbladene ud af gryderetten!
  • Du kunne sådan set godt stoppe her med en dejlig gryderet, men nu hvor du er i gang med en klassiker, så prøv at lave den tærte ;-)

Tærte

  • Smuldr smør med mel og tilsæt isvand og ælt til det bliver en lind dej. Indpak i film og læg i køleskabet i mindst 1 time (det kan laves i op til 2 dage før).
  • Forvarm ovnen til 200 grader.
  • Find en tærteform på 24-28 cm frem. Smør den godt og drys let med mel.
  • Del dejen i to og rul den ene ud til bunden. Det skal være en lidt tykkere tærtebund end du måske er vant til fra søde desserttærter. Beklæd tærteformen.
  • Du skal nu fylde tærten. Brug en hulske, så du får fyld og kun lidt væske til at fylde tærten med. Der burde være fyld nok til lige at toppe tærten godt af og have 2-3 dl sovs til overs til at kunne bruge ved siden af.
  • Rul resten af dejen ud. Pensel siderne af tærten let med pisket æg og læg låg på tærten. Det gør ikke noget hvis den går lidt i stykker. Jeg synes personligt at det lidt rusikke er lidt mere charmerende at se på end den perfekte tærtetop. Pensel med æg og bag i 40 min.
  • Lun den overskydende sovs op og server tærten med sovs og evt. noget grønt.

Noter

Du kan med fordel lave en dobbelt portion af oksegryden og fryse den ene halvdel ned til en anden god gang. 
Ret: Hovedret
Køkken: Engelsk
Keyword: Efterår, Oksekød, Øl, Ølbraiseret, Tærte, Vinter