Go Back

Vildsvinekølle med bagte rodfrugter og rødvinssauce

Antal 10 personer
Forb. tid 2 days
Tilb. tid 3 timer
Samlet tid 2 days 3 timer

Ingredienser

  • 3500 g vildsvinekølle

Rodfrugter

  • 2,5 kg blandede rodfrugter rødbeder, pastinakker, persillerødder, gule beder, jordskokker, søde kartofler, ect.
  • 2 rødløg kan udlades
  • 4-6 fed hvidløg
  • 2-3 spsk olivenolie
  • 2 tsk timian
  • salt og peber

Marinade

  • 1 flaske rødvin
  • 3-4 løg
  • 10-12 hele enebær
  • 4 laurbærblade
  • 2 spsk syltede grønne peberkorn
  • 2 tsk tørret timian

Sauce

  • 25 g smør
  • 3 skalotteløg
  • 1 fed hvidløg
  • 1 spsk hvedemel
  • 70 g en lille dåse koncenteret tomatpuré
  • 4 dl vildtbouillon svineboullion kan også bruges - eller okse, hvis du laver oksesteg
  • dl grøntsagsbouillon
  • indkogt marinaden
  • salt og peber

Sådan gør du

Vildsvinekøllen

  • Find en stor beholder og læg køllen heri. Bland alle ingredienserne til marinaden og hæld den over køllen. Mariner køllen i 1½-2 døgn. Vend den af og til.
  • Tag den op af marinaden og dup den tør. Læg den i en bradepande og gnid den med groft salt. Nej, den ser ikke super lækker ud lige nu, men bare rolig - det kommer! Brun den i ovnen ved 225 grader i 15-20 minutter.
  • Hæld marinaden ved og dæmp varmen til 150 grader og lad køllen stege i ca. 2 timer.
  • Ca. ½ time før køllen er færdig, tager du dyret ud af ovnen og hælder marinaden over i en skål. Lad lidt væde blive tilbage med køllen. Jeg foreslår at I er to om denne proces ellers bliver det en smule besværligt. Sæt køllen tilbage i ovnen
  • Tag dyret ud af ovnen og lad det hvile i 10-15 minutter før det skæres for.

Rodfrugterne

  • Find endnu en bradepande frem. Skræl rodfrugerne og skær dem i mundrette stykker (de må godt være lidt store i det) og smid dem i bradepanden. Hvis du bruger rødbede, så vil jeg foreslå at du venter med den til sidst. Det sviner jo lidt ;-)
  • Skær rødløgene i både og tilsæt dem og de hele fed hvidløg.
  • Drys med timian, salt og peber og hæld lidt olivenolie over og bland rodfrugterne godt. Jeg foreslår at du vasker dine hænder og bare bruger fingerne. Sæt rodfrugterne i ovnen og lad dem hygge sig sammen med køllen.
  • Rodfrugterne kan sagtens stå på eftervarme, men vildsvinekøllen hvilker.

Saucen

  • Cirka 1 time før stegen er færdig, går du i gang med saucen.
  • Hak skalotteløgene og hvidløget. Sauter de hakkede løg og hvidløg i smørret. Drys med mel og vend kort. Tilsæt bouillon og tomatpuré og bring saucen i kog.
  • Si marinaeden og tilsæt den til saucen og lad saucen koge ind.
  • Hvis du vil have en helt glat sauce kan du lige give den en tur med stavblenderen, før du smager den til med salt og peber.
Ret: Hovedret
Køkken: Dansk
Keyword: Fest, Gris, Vildsvin, Vildt