Skønne saftige boller med en god skorpe. De er også både nemme at lave og kan holde sig en dag eller to længere end de fleste andre boller, før de bliver kedelige.
Antal 12stk
Forb. tid 10 minuttermin
Tilb. tid 20 minuttermin
Hævetid 12 timert20 minuttermin
Samlet tid 12 timert50 minuttermin
Ingredienser
Havregrød
2dlhavregryngrov valsede
4dlvand
Resten af dejen
10ggær
1dlvandfingerlunt
2dlcreme fraichekan erstattes af andre surmælksprodukter
2spskhørfrøkan udlades
1spskhonning
2tsksalt
400gstenkværnet hvedemelkan erstattes med grahamsmel eller alm. fuldkornshvedemel
Sådan gør du
Havregrød
Bland havregryn og vand og kog op i et par minutter på komfuret eller i mikrobølgeovnen. Hvad end du nu plejer.
Lad grøden køle lidt af.
Bollerne
Opløs gør i vand og tilsæt cremefraichen. Tilsæt herefter langsomt havregrøden til det hele er godt blandet. Tilsæt salt, honning og hørfrø. Kom til sidst melet igen og rør dejen godt. Den er rimelig våd, men det er meningen!
Stil dejen til at hæve på køkkenbordet. Gerne 12 timer, men natten over kan også gøre tricket.
Form bollerne med en ske og kom dem på en bageplade beklædt med papir og lad dem efterhæve i ca. 20 minutter.
Forvarm ovnen til 200 grader varmluft / 225 grader alm.
Drys med fx mel eller havgryn eller en kombination af havregryn og hørfrø. Du kan se de forskellige resultater på opskriftsbilledet.
Bag bollerne i 15-20 minutter til de begynder at tage farve og lyder hule, når du banker den på bunden.
Lad bollerne køle lidt af på en rist, før du gufler dem ned med fx smør og marmelade.