Menu

Ølbraiserede kalvekæber

  • Details
  • Leave a Comment
  • Related Items

De fleste af os er stødt på svinekæber, som med lidt kærlighed kan være fremragende spise, men kalvekæber var ikke på min radar, før min slagter, Kødbilen Torvehallerne, sagde at det var noget jeg skulle prøve. Og så måtte jeg jo prøve det.
Jeg tog til tasterne og kiggede på mange opskrifter. Jeg havde det lidt i baghovedet at jeg gerne ville braisere det i øl. Vi har solid ølkultur og fantastiske mikrobryggerier i Danmark, men på en eller anden måde så er vi kommet fra at bruge øl, når vi laver simreretter og det vil jeg gerne prikke lidt til. Resultatet blev meget vellykket. Kødet faldt fra hinanden, var fyldt med smag og saucen var super lækker! Det er klart en udskæring jeg skal lege mere med ved lejlighed 🙂

Ingredienser

400-500 g renset kalvekæber
2 gulerødder
1-2 løg
2 fed hvidløg
1-2 pastikker/persillerødder/ 1/4 sellerirod – Hvad du nu lige har
Evt. 1 porre
Lidt blandende svampe – Jeg brugte markchampignoner, shitake og 5 g tørret Karl Johan udblødet i vand.
3-4 halverede cherrytomater (Ja, tomater. De har et højt indhold af glutamin, hvilket betyder at de er spækket med umami og er en af de ingredienser, der lige giver lidt ekstra til sammenkogte retter. Alternativt kan du bruge lidt tomatpure)
3-4 laurbærblade
Et par kviste timian
1 tsk rørsukker
½ L brown ale/abbey ale/stout (Jeg brugte Jakobsen Brown Ale her, men kunne sagtens have brugt en mere smag)
½ L kalvefond
Olie
Salt og peber

Tilbehør

Kartofler
Gulerødder
Olie
Markchampignoner
Hvidløg
Persille
Smør
Salt og peber
Evt. Aspargesbroccoli

Fremgangsmåde

Start med at rense og tjekke kalvekæberne. Den store hinde, der ligger hen over kæben skal fjernes og det samme skal alle større sener. Der findes adskillige gode videoer på nettet, der viser hvordan man klargør svinekæber, der fint kan bruges som instruks.
Rens og hak alle grøntsagerne til braiseringen.
Brun kæberne godt i lidt olie og fisk dem op af gryden. Kom lidt mere olie i gryden og svits grøntsager i et par minutter. Kom kæberne tilbage i gryden og tilsæt øllen. Lad det koge i ca. 15 min og tilsæt så fond, timian og laurbærblade. Skru ned for varmen og lad retten simre i 4-5 timer indtil kødet stort set falder fra hinanden. Skum af og til urenheder fra.
Når du synes at kødet er klar, så tag det op af gryden og si lagen. Kog lagen ind. Smag til med salt, sukker og peber.

Tilbehør

Forvarm ovn til 200 grader. Skræl kartofler og gulerødder. Skær kartofler i tykke skiver og flæk gulerødder på langs. Vend rodfrugterne med lidt olie og salt. Spred kartoffelskiverne på en bradepande dækket med bagepapir og bag dem i ca. 10 min. Tilføj gulerødder og bag videre i ca 20 min til de alle er gyldne, sprøde og lækre.
Rens champignoner og skær dem i kvarte. Sauter i smør med presset hvidløg, smag til med salt og peber.

Genopvarm evt. kalvekæberne i saucen, anret, drys med persille og server med en god øl 🙂

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Svensk pølseret

Da jeg kiggede ud af vinduet i eftermiddags var det gråt, vådt og blæsende og jeg fik lyst til hyggemad. Jeg laver det ikke så ofte, men cirka gang om året, så bliver jeg nostalgisk …

One Pan English Breakfast

Efteråret er for alvor begyndt at melde sig og det er ved at blive tid til hyggemad. Så denne smukke lørdag morgen besluttede jeg mig for at lave en klassisk English Breakfast – alt sammen …

Bagte æbler

En af de desserter, jeg husker bedst fra min bardom er bagte æbler. Lune, bløde æbler fyldt med nødder, marcipan og kanel og en god klat flødeskum til. Middag hos mine bedsteforældre havde ofte en …

Muffins med æble og kanel

Æble og kanel er to ingredienser, der simpelthen bare elsker at lege med hinanden og få ting skriger dansk efterårshygge som søde sager med æbler. Så på sådan en grå og trist dag var det …

Kalv med rodfrugter og peberfrugtsauce

Kød, godt tilbehør og en god sauce – Det går man virkelig sjældent galt i byen med. Det er fremragende selvforkælelse og glimrende gæstemad. Og nu hvor vi begynder at få fat i de gode …