Menu

Lasagne

  • Lasagne
  • Kødsauce
  • Lasagnen før den kommer i ovnen
  • Lasagnen før den bliver dækket med ost
  • Details
  • Leave a Comment
  • Related Items

Ja, her kommer mit bud på en af de absolut mest omdebatterede retter.
Lad os starte med at slå en ting fast. Rigtig kødsauce tager tid! Hvis jeg nogensinde finder ud af hvem, der bildte danskerne ind at det er noget man kan lave på ½ time, så vil jeg … æhm … ryste min finger meget vred af dem!
Det er altså simremad, så vi snakker 2-3 timer. Nogle vil sige længere, men jeg er for det meste tilfreds efter 2 timer. Saucen skal smelte i munden på dig, så er den klar.
Jeg har smidt alt muligt i igennem tidens løb og man skal da ikke holde sig tilbage. Jeg er endt med den her som min “grundkødsauce” og tilsætter da mere fra tid til anden.
Når det nu tager så lang tid at lave en ordentlig sauce, så giver det også fin mening at lave en stor portion og fryse halvdelen. Så har man til en lasagne mere, en omgang spaghetti bolognese eller til en pizza med kødsauce.

Når du nu bruger så lang tid på kødsaucen, så giv dig selv den lille tjeneste at lave en ordentlig bechamelsauce til. Jeg havde faktisk en interessant lille snak med en kokkeven om bechamelsauce. Min måde at lave bechamelsauce på er tilsyneladende en mellemting mellem den klassiske og moderne skole. Så her er jeg vist lidt rebelsk, men det fungerer for mig 😉

Ingredienser

Kødsauce

  • 500 g hakket oksekød
  • 3 mellemstore løg
  • 4-5 stilke bladselleri (Hvis du er super pjattet med rodfrugter, så kan du bruge 1/4 stor knoldselleri i stedet for).
  • 3 store gulerødder
  • 2-3 fed hvidløg
  • 1 ds hakkede tomater
  • 1 stor dåse tomatpuré
  • 4 dl grøntsagsbouillon
  • 2 tsk rørsukker
  • 1 dl mælk
  • 1 dl tør hvidvin (kan erstattes med en tør rødvin, hvis du ikke lige har en flaske hvid åben)
  • 1 håndfuld friske basilikumblade
  • Salt og peber

Bechamelsauce

  • 4 dl mælk
  • ½ løg
  • 3 laurbærblade
  • 1 tsk grønne peberkorn
  • 30 g smør
  • 3-4 spsk hvedemel
  • 1 tsk muskatnød


  • Fuldkornlasagneplader
  • Revet mozarella
  • Evt. revet parmesan

Fremgangsmåde

Kødsauce
Skræl knoldsellerien og hak den fint. Skræl gulerødderne og riv dem fint. Rodfrugterne tilsætter naturlig sødme til retten og de er sunde, så dobbelt yay!
Hak løgene og pil hvidløgene. Brun kødet, tilsæt grøntsagerne og pres hvidløgene. Lad det hele få lidt farve og tilsæt så de hakkede tomater, tomatpuré, bouillon, hvidvin, rørsukker og 1 tsk salt. Lad simre i en time. Tilsær mælk. Lad simre i en time mere. Hak basilikumblade fint og tilsæt. Smag til med salt og peber.
Nej, du har faktisk ikke brug for at bruge flere krydderier. Du skal selvfølgelig være meget velkommen til det, men prøv lige at smage på saucen før du gør 😉

Bechamelsauce
Kom mælken i en lille kasserolle sammen med det halve løg, laurbærblade og peberkorn. Varm det op til kogepunktet, tag af varmen og lad mælken trække under låg i 15-20 minutter. Si mælken over i en skål og rør muskatnød i. Smelt smør i en lille kasserolle. Tag kasserollen af varmen, når smørret er helt smeltet og tilsæt mel under omrøring.
Tilsæt langsomt mælk indtil du rammer konsistensen af en god brun sauce. Smag til med muskatnød. Hvis den bliver for tynd, så bare rolig. Sæt kasserollen tilbage på varmen og rør rundt. Den skal nok tykne igen!

Lasagne
Forvarm ovnen til 200 grader.
I et ovnfastfad kommer man først et lag bechamelsauce, derefter skiftevis kødsauce og lasagneplader, slut af med kødsauce som toppes med et lag bechamelsauce.
Jeg kan personligt godt lide at strø lidt parmesan overpå hvert lag bechamelsauce, men der er ingen tvang 😉 Nogle gange tilsætter jeg et lag pesto efter hvert lag bechamelsauce. Mulighederne er mange 🙂

Dæk fadet med stanniol og sæt lasagnen i ovnen i 30 minutter. Tag lasagnen ud, fjern stanniol og fordel mozzarellaosten.
Sæt i ovnen i 10-12 minutter til osten er gylden i kanten.
Server med en simpel grøn salat med olie/balsamico dressing og et godt glas rødvin.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Beef, ale and mushroom pie

Beef, ale and mushroom pie

På en mørk og stormfuld (eller bare våd og småblæsende) aften er der ikke noget som simremad. Der findes adskillige dejlige gryderetter og i dag valgte jeg at kaste mig over en af klassikerne fra …

Burrata

Burrata med hvidløg og tomater i hvidvin

Burrata er rasende populært for tiden – og med god grund! Jeg har hørt den lækre ost omtalt som mozzarellas storebror og det er ikke helt ved siden af. Burrata er kugle frisk mozzarella med …

Parmaskinke med grillet peberfrugt

Famo Metro

Jeg har én regel, der aldrig bliver brudt og det er at vi går ud og spiser på min fødselsdag. Jeg laver med stor glæde mad til alle mulige andre lejligheder, men den dag, så …

Pasta Puttanesca

Pasta alla puttanesca

I dag havde jeg virkelig lyst til en fræk og lækker omgang pasta, så det kom selvfølgelig på bordet 🙂 Pasta alla puttanesca, altså Luderens pasta (ja, det er navnet på retten), er en klassisk …