Menu

Kalvefrikassé med sensommergrønt

  • Details
  • Leave a Comment
  • Related Items

Jeg blev forleden spurgt om jeg slet ikke lavede klassisk dansk mad og jo, det gør jeg da! Jeg fandt kalve-strimler på tilbud i supermarkedet og så var det jo oplagt med en kalvefrikasse. Det er lige tidligt nok på året til at hive min mormors klassiske grydestegte kylling med agurkesalat frem, men bare rolig den kommer 😉

Ingredienser

200-300 g strimler af kalveinderlår
2 løg
1 tsk olie
2 dl grøntsagsbouillon (1 terning + 2 dl kogende vand)
5 peberkorn
1-2 laurbærblad
3 gulerødder
100 g slikærter
150 g grønne bønner
2½ dl vand
1 spsk blødt smør eller flydende margarine
1 spsk mel
Salt og peber
500 g små vaskede kartofler
Persille
1 dl creme fraiche

Fremgangsmåde

Skræl gulerødderne og skær dem i tynde skiver på skrå. Skyl ærter og bønner, nip bønnerne og skær begge dele i mindre stykker. Pil løget og skær det i tynde både.
Kog kartoflerne i letsaltet vand under låg i 15 minutter. Kog gulerødderne i 2½ dl vand 2 minutter, tilsæt ærter og bønner og kog yderligere 2 min.
Kog imens vand til bouillonen og opløs terningen i vandet. Varm olie op i en sauterpande og steg kødet ved høj varme indtil det er brunet på alle sider. Tilsæt løg, skru ned for varmen og steg videre 5 min. Tilsæt peberkorn og laurbærblad og bouillon og kog videre ved svag varme 5 min under låg.
Hæld grøntsagerne gennem en si over en skål, du skal gemme kogevandet. Hæld kogevandet tilbage i gryden. Nu tænker du måske, hvorfor det? Fordi der er smag i vandet og masser af glutamin (det er det kemiske grundlag for begrebet umami) i. Grøntsagsvand er bunden for en hver god mormor-sovs og det er grunden 😉
Bland smør eller flydende margarine (det er nemmest med den flydende) med mel, rør det godt sammen.
Tilsæt melblandingen til grøntsagsvandet og bring det i kog og kog ca. 2 min. Tilsæt melblandingen til kødet og herefter grøntsager, rør godt rundt og smag til med salt og peber. Drys med hakket persille og server med kogte kartofler. Server creme frisk til som topping.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Porc au vin blanc

Jeg har fået en del grillet og stegt svinemørbrad her på det sidste og selvom det er gudespise, fik jeg lyst til lave noget andet her til aften. Jeg lurede lidt på nettet efter inspiration …

Ølbraiserede kalvekæber

De fleste af os er stødt på svinekæber, som med lidt kærlighed kan være fremragende spise, men kalvekæber var ikke på min radar, før min slagter, Kødbilen Torvehallerne, sagde at det var noget jeg skulle …

Kalv med rodfrugter og peberfrugtsauce

Kød, godt tilbehør og en god sauce – Det går man virkelig sjældent galt i byen med. Det er fremragende selvforkælelse og glimrende gæstemad. Og nu hvor vi begynder at få fat i de gode …