Menu

Grundsuppe (kylling)

  • Grundsuppe (Kylling)
  • Details
  • 2 Comments
  • Related Items

En god grundsuppe er simpelthen en herlig ting at have. Det er en af de ting jeg elsker at lave i weekenden, for selvom det ikke kræver meget arbejde, så skal man være hjemme, mens gryden står og hygger sig – Både af rent sikkerhedsmæssige årsager, men også fordi det dufter herligt 😉 Det tager 2 dage at lave suppen fra start til slut, så jeg forstår fint at mange vælger at springe over hvor gærdet er lavest og købe færdiglavet suppe, men hånden på hjertet, så er hjemmelavet grundsuppe bare det bedre.
Hovedingrediensen i en god grund suppe er ben. Så næste gang du laver en hel kylling, så brug skroget med kødrester, der ikke er værd at pille af til at lave suppe. En stor portion (10+ L gryde) kræver meget gerne 2 skrog. Du kan enten fryse skroget til du har 2 eller du kan “snyde” og bruge et par oksekraftben. Superbrugsen har dem næsten altid på frost til 13-16 kr. Det er selvfølgelig ikke helt korrekt, men det behøver vi ikke sige til nogen 😉
Flere har løftet øjenbryn over at jeg bruger tomater og chili i min grundsuppe, men der er gode grunde til begge dele. 1 lille rød chili giver ikke voldsomt meget smag, når man tænker på at vi er ved at lave flere liter suppe, men den giver dog lidt og det er på ingen måde stærkt – Det er bare smag, men du kan sagtens udlade den, hvis det ikke er din ting 🙂 Tomaterne er til gengæld ret vigtige. Tomater er spækket med glutamin (det er hvad der giver umami smagen), så der er god grund til lige at smide et par tomater i din suppe, sauce eller gryderet 🙂 Hvis du for det meste laver asiatisk inspirerede supper og gryderetter, så kan du overveje at smide en ingefærrod og lidt citrongræs i suppen.
Jeg laver grundsuppe (både kylling og okse) et par gange om året og så fryser jeg suppen i portioner, så jeg altid lige kan hive en omgang grundsuppe ud af fryseren, når jeg er syg, bare har lyst til en klar suppe eller skal bruge lidt god grundsuppe til at koge ned til fond til en god sauce til gæstemiddag.

Ingredienser

  • 1 eller 2 kyllingeskrog (evt. suppleret med kraftben)
  • ½ knoldselleri
  • 1-2 porrer
  • 2 store rødløg
  • 2-3 gulerødder
  • 1 rød chilipeber
  • 2-3 fed hvidløg
  • 2 persillerødder/pastinakker
  • 2 store tomater
  • 3-4 laurbærblade
  • 10 peberkorn
  • 1 lille bundt persille
  • 1 lille bundt timian
  • 10-15 nelliker
  • Salt og sukker efter smag

Fremgangsmåde

Find din suppegryde (10 L eller mere) frem og læg skrogene (og evt kødbenene) i den. Fyld med vand til skrogene er dækkede. Bring i kog, skru ned for varmen og lad suppen simre i 2-3 timer (gerne 4 hvis du har tiden til det). Skum urenheder af fra tid til anden. Rengør, skræl og hak grøntsager i store stykker. Tilsæt grøntsager, krydderier og krydderurter. Der er ingen grund til at binde krydderurterne sammen til en suppevisk. Du skal alligevel si det hele senere 😉
Lad suppen hygge sig 2-3 timer mere. Si suppen gennem en grov si til at fjerne de udkogte grøntsager og skrogene. Si herefter gennem en fin si. Skal den være helt “klar”, så skal sien beklædes med et rent klæde. Sæt suppen på køl til den er helt kold. Fedtet vil stivne som et lag på toppen, der let kan fjernes. Suppen i sig selv burde være en smule geleagtigt i kold form. Fordel i bøtter og frys det du ikke skal bruge med det samme. Det kan holde sig mellem 6 mdr og 1 år i fryseren 🙂

  1. […] bruges til fx enchilada med kylling eller en hjemmerørt kyllingsalat og skroget kan bruges til en omgang grundsuppe. Et lille trick som jeg personligt er meget glad for er at lige løsne skindet omkring brysterne. […]

  2. […] g bacon (panchetta hvis du har råd til det) 1 L god hønsebouillon eller hønsegrundsuppe Evt. lidt ekstra grønt (gulerod, porre, løg, sellerirod) 150 g kantereller 1 fed hvidløg Lidt […]

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Løg- og porresuppe

Løg- og porresuppe

Jeg holder meget af klassisk fransk løgsuppe, men jeg holder også meget af at prøve nye ting. Jeg faldt over en opskrift på engelsk løgsuppe med flere slags løg, porrer, salvie og cheddarost og det …

Kantereller stegt med hvidløg og persille i baconbouillon

Kantereller i baconbouillon

Lækre svampe stegt i smør med hvidløg og persille dækket af en klar, let røget, baconbouillon. Det lyder ikke helt dumt vel? Vi er midt i svampesæsonen, så en ny opskrift med svampe er da …

Tomatsuppe

Tomatsuppe

Ah tomatsuppe! Den er billig, let og hurtigt at lave og noget de fleste af os godt kan lide. Man har jo næsten altid løg, hvidløg, tomater på dåse og bouillon i køkkenet (jeg har …