Menu

Beef, ale and mushroom pie

  • Details
  • Leave a Comment
  • Related Items

På en mørk og stormfuld (eller bare våd og småblæsende) aften er der ikke noget som simremad. Der findes adskillige dejlige gryderetter og i dag valgte jeg at kaste mig over en af klassikerne fra det britiske køkken; Beef and ale (eller i dette tilfælde beef, ale and mushroom) pie. Det er simpelthen en af de dejligste retter i verden, men heldigvis tager den lidt tid at lave, siden jeg ellers ville lave den alt for ofte! Og der er bare noget lækkert og lidt dekadent ved at lave en kødtærte, hvor opskriften kalder på at man har ekstra sovs ved siden af.
I dag valgte jeg at gå all in på stivelsen og lavede kartoffelmos (og stegte rosenkål) som tilbehør – Fordi det skal man altså også have lov til fra tid til anden 😉

Ingredienser

  • 10 g tørret Karl Johan svampe
  • 2 spsk olie til stegning
  • 800-1000 g oksekød i tern (fx okseklump)
  • 2 store grofthakkede løg
  • 4 store grofthakkede gulerødder
  • 2 pressede fed hvidløg
  • 2 spsk rørsukker
  • 5-6 spsk alm. hvedemel
  • 300 ml mørk ale
  • 300 ml oksebouillon
  • evt. lidt chiliflager
  • Et lille bundt persille
  • Et lille bundt timian
  • 4-5 laurbærblade
  • 200 g bacon
  • 200 g halverede champignoner
  • Salt og peber
  • 250 g koldt smør
  • 650 g hvedemel
  • 300 ml isvand
  • 1 æg til pensling

Fremgangsmåde

Overhæld Karl Johan svampene med kogende vand (ca 100 ml) og lad det trække overdækket i 25 minutter.
Find en stor gryde frem og varm 1 spsk olie godt op. Brun kødet godt og fisk det op ad gryden igen. Tilsæt resten af olien, skru lidt ned for varmen og sauter løg, hvidløg og gulerødder i ca. 5 minutter. Knug væden fra Karl Johanerne (men smid endeligt ikke opblødningsvandet ud), smid dem i gryden og sauter et minuts tid. Tilsæt sukker og mel og vend godt til det hele er ordentligt blandet sammen. Hæld kød og tilhørende kødsaft tilbage i gryden. Hæld nu øl, opblødningsvandet (med undtagelse af de sidste dråber med bundfald) og bouillon i. Rør godt. Bind timian og persille sammen til en lille suppevisk og tilsæt den og laurbærbladene. Skrue ned for varmen og lad retten simre i 2-2½ time til kødet falder fra hinanden.
Når simreretten er ved at være klar, så steg bacon på en pande og sæt til side. Sauter champignonerne i baconfedtet til de begynder at væske og hæld dem i gryderetten. Klip bacon (ja, jeg klipper min bacon i mindre stykker med en saks) i stykker og tilsæt dem også til gryderetten. Smag den til med salt og peber. Husk at fiske suppevisken og laurbærbladene ud af gryderetten!
Du kunne sådan set godt stoppe her med en dejlig gryderet, men nu hvor du er i gang med en klassiker, så prøv at lave den tærte 😉
Du kan med fordel lave en dobbelt portion og fryse den ene halvdel ned til en anden god gang. Det kan holde sig ca 3 måneder i fryseren.
Smuldr smør med mel og tilsæt isvand og ælt til det bliver en lind dej. Indpak i film og læg i køleskabet i mindst 1 time (det kan laves i op til 2 dage før).
Forvarm ovnen til 200 grader.
Find en tærteform på 24-28 cm frem. Smør den godt og drys let med mel. Del dejen i to og rul den ene ud til bunden. Det skal være en lidt tykkere tærtebund end du måske er vant til fra søde desserttærter. Beklæd tærteformen. Brug en hulske, så du får fyld og kun lidt væske, til at fylde tærten med gryderetten. Der burde være fyld nok til lige at toppe tærten godt af og have 2-3 dl sovs til overs til at kunne bruge ved siden af.
Rul resten af dejen ud. Pensel siderne af tærten let med pisket æg og læg låg på tærten. Det gør ikke noget hvis den går lidt i stykker. Jeg synes personligt at det lidt rusikke er lidt mere charmerende at se på end den perfekte tærtetop. Pensel med æg og bag i 40 min. Lun den overskydende sovs op og server tærten med sovs og evt. noget grønt.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

One pot spaghetti med kødboller

One pot opskrifterne har for længst gjort sit indtog i de danske hjem, men jeg indrømmer at jeg har været en anelse skeptisk. Ikke fordi jeg er imod konceptet. Det lyder perfekt til det travle …

One Pan English Breakfast

Efteråret er for alvor begyndt at melde sig og det er ved at blive tid til hyggemad. Så denne smukke lørdag morgen besluttede jeg mig for at lave en klassisk English Breakfast – alt sammen …

Lasagne

Ja, her kommer mit bud på en af de absolut mest omdebatterede retter. Lad os starte med at slå en ting fast. Rigtig kødsauce tager tid! Hvis jeg nogensinde finder ud af hvem, der bildte …